Σύνταξη tourismtoday.gr

Περισσότερες επιχειρήσεις φιλοξενίας έκλεισαν στην Ολλανδία, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε σχέση με τα πέντε προηγούμενα χρόνια.

Πάνω από 4.000 επιχειρηματίες λύγισαν κάτω από το υψηλό κόστος και τα χρέη, σύμφωνα με στοιχεία από το Ολλανδικό Εμπορικό Επιμελητήριο (KVK). Ο αριθμός των πτωχεύσεων στον κλάδο αυξάνεται ραγδαία.

Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, 4.058 επιχειρηματίες φιλοξενίας έβαλαν “λουκέτο” περίπου 20% περισσότεροι από πέρυσι και ακόμη περισσότερο από το πρώτο εξάμηνο του 2020, όταν ξέσπασε η πανδημία. Πρόκειται για επιχειρήσεις που έκλεισαν χωρίς να χρεοκοπήσουν.

Άλλες 141 κηρύχθηκαν σε πτώχευση από τα δικαστήρια την ίδια περίοδο. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός σε πέντε χρόνια, εκτός από το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Σύμφωνα με την Ένωση Φιλοξενίας KHN, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα μπαρ δυσκολεύονται.
Τα έσοδα αυξάνονται καθώς οι πελάτες επιστρέφουν στον κλάδο όλο και περισσότερο, αλλά τα κέρδη δεν αυξάνονται αναλογικά.

Όπως υπογραμμίζει η Marijke Vuik από την KHN «οι επιχειρηματίες πρέπει να αντιμετωπίσουν τους αυξανόμενους μισθούς, τα υψηλότερα ενοίκια και την ακριβή ενέργεια.
Οι εταιρείες μπορούν να μετακυλίσουν αυτά τα πρόσθετα κόστη στους πελάτες τους μόνο σε περιορισμένο βαθμό».

Πέρα από τις ελλείψεις πολλές επιχειρήσεις παλεύουν και με τις φορολογικές οφειλές. Αυτές προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πρέπει τώρα να αποπληρωθούν.

Το KHN φοβάται τα σχέδια για περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού, που αποτελεί μέρος των προεκλογικών προγραμμάτων πολλών πολιτικών κομμάτων.
Μια άλλη μεγάλη αύξηση θα είχε μεγάλες συνέπειες για τον κλάδο της εστίασης, όπου ένα σημαντικό μέρος του προσωπικού λαμβάνει κατώτατο μισθό.