Ισχυρούς ρυθμούς ανάκαμψης φαίνεται ότι καταγράφει ο τουρισμός σε κάποιους δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς. Μία τέτοια περίπτωση είναι η Κούβα.

Ο αριθμός των ξένων τουριστών που επισκέφθηκαν την Κούβα από τις αρχές του έτους σχεδόν εξαπλασιάστηκε, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Ωστόσο, παραμένει χαμηλότερος από τα επίπεδα που είχε φτάσει πριν από την πανδημία της νόσου Covid-19, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης.

Ο ρόλος των Ρώσων

Μάλιστα, οι Αρχές ελπίζουν ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των Ρώσων τουριστών όταν θα αποκατασταθούν οι πτήσεις που έχουν ανασταλεί λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Κούβα ποντάρει στους Ρώσους τουρίστες και ο πρεσβευτής της χώρας στη Μόσχα, Χούλιο Γκαρμέντια, τόνισε τις προηγούμενες ημέρες ότι καταβάλλεται προσπάθεια για να ξαναρχίσουν μέχρι τον χειμώνα οι απευθείας πτήσεις προς το νησί.

Η Ρωσία ήταν τα προηγούμενα χρόνια η πρώτη πηγή τουριστών για την Κούβα, θέση που φέτος κατέλαβε ο Καναδάς, με 258.896 επισκέπτες κατά το πρώτο επτάμηνο του έτους.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Η Εθνική Στατιστική υπηρεσία (ONEI) ανακοίνωσε ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο το νησί υποδέχτηκε 834.891 ξένους τουρίστες, από 141.293 το 2021. Ο τουρισμός είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα στην Κούβα, μετά τις ιατρικές υπηρεσίες. Ο τομέας κατέρρευσε το 2020 και το 2021, λόγω της πνδημίας και των περιορισμών στις αφίξεις επισκεπτών από τις ΗΠΑ. Ο συνολικός αριθμός των ξένων επισκεπτών έπεσε από τα 4,2 εκατομμύρια το 2019 στο 1 εκατομμύριο το 2020.

Καθώς η πανδημία ελέγχεται πλέον καλύτερα, η κυβέρνηση ελπίζει ότι φέτος οι ξένοι τουρίστες θα φτάσουν τα 2,5 εκατομμύρια.