Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να υποστηρίξει τη βιομηχανία βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Υπουργείο Μεταφορών ξεκινά μια διαβούλευση για το σχεδιασμό και την παράδοση ενός σχεδίου για την ενίσχυση της ανάπτυξης του SAF και την προώθηση περαιτέρω επενδύσεων.

Το DfT δήλωσε ότι δεσμεύτηκε να εισαγάγει έναν «μηχανισμό βεβαιότητας εσόδων» για να υποστηρίξει την παραγωγή SAF στο Ηνωμένο Βασίλειο και να ενισχύσει την απορρόφησή του.

Το πρόγραμμα, το οποίο προορίζεται να χρηματοδοτηθεί από τη βιομηχανία, θα δώσει στον τομέα των αερομεταφορών το σημείο εκτόξευσης για να «επενδύσει με σιγουριά» στο SAF και να απομακρυνθεί από την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, δήλωσε το τμήμα μεταφορών.

Η πρωτοβουλία για τα πράσινα καύσιμα, μαζί με την καθιέρωση εντολής SAF το 2025, «θα παρέχει ασφάλεια στα καύσιμα, θα αναπτύξει την οικονομία και θα βοηθήσει στη δημιουργία πάνω από 10.000 θέσεων εργασίας έως το 2030, αυξάνοντας τις 60.000 έως το 2050», σύμφωνα με το DfT.

«Το SAF είναι το πιο ανεπτυγμένο μονοπάτι για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες αερομεταφορές και ενώ το πρόγραμμα SAF του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ήδη ένα από τα πιο ολοκληρωμένα στον κόσμο, η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη σημασία της παροχής μακροπρόθεσμης βεβαιότητας για τη βιομηχανία.

«Η ανάπτυξη νέας τεχνολογίας χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών είναι το κλειδί για να γίνει πράσινο και είναι σημαντικό ο κόσμος της αεροπορίας να παραμείνει μπροστά από το παιχνίδι».

Ο πρόεδρος της ομάδας παράδοσης Jet Zero Council SAF, Jonathon Counsell, δήλωσε: «Η βιομηχανία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη διαδικασία διαβούλευσης για τον προσδιορισμό του σωστού μηχανισμού για τη διασφάλιση της επένδυσης που απαιτείται για τη δημιουργία μιας βιομηχανίας SAF στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η ομάδα παράδοσης Jet Zero SAF θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση για να προχωρήσει γρήγορα η διαβούλευση.

«Θα συνεργαστούμε με την κυβέρνηση για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε μέτρα το συντομότερο δυνατό, ώστε να πετύχουμε τον στόχο πέντε εργοστασίων SAF στο Ηνωμένο Βασίλειο υπό κατασκευή έως το 2025».