Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητά τις απόψεις του κοινού προκειμένου να απλοποιήσει τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τα δικαιώματα των επιβατών.

Με αυτόν τον τρόπο, οι αρχές θα μπορέσουν να αντλήσουν διδάγματα από την πανδημία COVID-19 για μελλοντικές κρίσεις.

Παρόλο που η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ προστατεύει τους επιβάτες σε όλους τους τρόπους μεταφοράς -πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ταξίδι τους- έχει επισημανθεί ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις.

Μερικές από τις κύριες προκλήσεις περιλαμβάνουν την πρακτική εφαρμογή των κανονισμών για τα δικαιώματα των επιβατών και τα προβλήματα που οφείλονται σε ακυρωμένες και καθυστερημένες πτήσεις στην ΕΕ το καλοκαίρι του 2022.

Σχολιάζοντας την κίνηση, η Επίτροπος Μεταφορών Adina Vălean είπε ότι είναι σημαντικό να συγκεντρωθεί η άποψη των επιβατών για να μπορέσουμε να τους προστατέψουμε από παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Όπως τόνισε «στον απόηχο των δύο ετών διαταραχών που σχετίζονται με την πανδημία με σοβαρές επιπτώσεις στα ταξιδιωτικά μας σχέδια, είναι σημαντικό να συγκεντρώσουμε τις απόψεις των επιβατών σχετικά με τα δικαιώματα που τους προστατεύουν.

Πρέπει να μάθουμε από την πρόσφατη εμπειρία και να δούμε πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε την ανθεκτικότητα του συστήματος σε εκτεταμένες διακοπές ταξιδιού σε διάφορες λειτουργίες».

Τα πέντε θέματα της διαβούλευσης με το κοινό

  • Βελτιωμένη οικονομική προστασία των επιβατών αεροπορικών μεταφορών έναντι του κινδύνου αφερεγγυότητας των αεροπορικών εταιρειών και κρίσεων ρευστότητας.
  • Αποζημίωση επιβατών αεροπορικών μεταφορών που κάνουν κράτηση μέσω ενδιάμεσου πωλητή εισιτηρίων.
  • Αποζημίωση σε περίπτωση που ένας επιβάτης αεροπλάνων ακυρωθεί λόγω μεγάλης κρίσης, όπως πανδημία ή φυσική καταστροφή.
  • Δικαιώματα επιβατών για ταξίδια που περιλαμβάνουν περισσότερους από έναν τρόπους μεταφοράς.
  • Βελτιωμένη επιβολή των δικαιωμάτων των επιβατών σε όλους τους τρόπους μεταφοράς.

Η διαβούλευση θα είναι ανοιχτή έως τον Δεκέμβριο του 2022. Το κοινό-στόχος είναι οι επιβάτες (καταναλωτές), συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων ομάδων, μεταφορείς, διαχειριστές τερματικών σταθμών ή λιμένων, μεσάζοντες, εκτελεστικές αρχές, φορείς και δικαστήρια.

Όλοι όσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν στη διαβούλευση μπορούν να συμπληρώσουν το διαδικτυακό ερωτηματολόγιο, το οποίο είναι διαθέσιμο σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

Εξηγώντας τον λόγο πίσω από τη διαβούλευση, η Επιτροπή είπε ότι θα συμβάλει στη συνολική ποιότητα της εκτίμησης επιπτώσεων.

«Η συλλογή πληροφοριών μέσω της δημόσιας διαβούλευσης, καθώς και μέσω πιο στοχευμένων διαβουλεύσεων στις επόμενες φάσεις, συμβάλλει στην υποστήριξη μιας ισορροπημένης και ισχυρής και βασισμένης σε στοιχεία ανάλυσης σε όλη τη διαδικασία. Θα συμβάλει στη συνολική ποιότητα της εκτίμησης επιπτώσεων», πρόσθεσε η Επιτροπή.

Προηγουμένως, οι αεροπορικές εταιρείες ζήτησαν την αναθεώρηση της αποζημίωσης των επιβατών της ΕΕ για καθυστερημένες και ακυρωμένες πτήσεις.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι επιβάτες δικαιούνται να λάβουν μεταξύ 250 και 600 ευρώ όταν η πτήση τους ακυρωθεί ή καθυστερήσει.