Σε σύστημα εγγραφής για τους οικοδεσπότες καταλυμάτων τύπου Airbnb -ακόμα και γι’ αυτούς που δεν χρειάζονται άδεια για μίσθωση έως 90 μέρες- προχωρά το Λονδίνο και το Εδιμβούργο.

Οι καταχωρήσεις δωματίων στην Airbnb έχουν αυξηθεί κατά 400% στο Λονδίνο από το 2015 και στο Εδιμβούργο έχουν διπλασιαστεί μέσα σε τρία χρόνια.
Η άνοδος αυτή ασκεί πιέσεις στις τοπικές κοινότητες, οδηγώντας σε αύξηση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς και στην έλλειψη σπιτιών διαθέσιμων σε μακροχρόνιους μισθωτές.

Στο Λονδίνο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων επιτρέπεται να προσφέρουν βραχυπρόθεσμες μισθώσεις για έως 90 ημέρες το χρόνο χωρίς άδεια, αν και αυτός ο κανόνας ισχύει μόνο για ολόκληρο σπίτι και όχι για μεμονωμένα δωμάτια.
Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Χαν ζήτησε ένα μητρώο ιδιοκτητών σπιτιών που προσφέρουν διακοπές στην πρωτεύουσα, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο του Εδιμβούργου θέλει επίσης ένα σύστημα εγγραφής για τους οικοδεσπότες.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας εξετάζει ένα σύστημα χορήγησης αδειών που να επιτρέπει ελέγχους, απαιτήσεις ασφάλειας και το ενδεχόμενο ανώτατου ορίου μίσθωσης.
Ο υπουργός Στέγασης Κέβιν Στέουαρτ δήλωσε ότι εξετάζονται τα μέτρα που απαιτούνται, τα οποία θα τεθούν σε διαβούλευση.