Της Εύας Οικονομάκη

Μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση η τροποποίηση του project που “τρέχει” η 105 Α.Ε. στην Ιο και προβλέπει την ανάπτυξη ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος, τουριστικών κατοικιών και ενός ξενοδοχείου.

Η τροποποίηση του επενδυτικού έργου του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Αγγελου Μιχαλόπουλου, του «λύκου της Wall Street» έχει επικρατήσεις να λέγεται, αφορά τη μείωση της δομούμενης επιφανείας από 23.802,89 τ.μ. σε περίπου 13.883,76 τ.μ., αλλά και του εξυπηρετούμενου πληθυσμού από 652 άτομα σε 270.

Τι προβλέπει το έργο

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του project, προβλέπονται η δημιουργία ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος στην περιοχή Κουμπάρας – Διακοφτού, αλλά και η ανάπτυξη ενός ξενοδοχείου 5 αστέρων και η κατασκευή τουριστικών κατοικιών στις περιοχές Τζαμάρια – Φάρος της Ιου. «Tο προτεινόμενο τροποποιημένο επενδυτικό σχέδιο αφορά στην ανέγερση ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης με τη χρήση του χωρικού εργαλείου ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης)», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στον σχετικό φάκελο.

Η αίτηση τροποποίησης έρχεται λίγους μήνες μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να βάλει «φρένο» στα σχέδια του επιχειρηματία, καθώς, έπειτα από προσφυγή των κατοίκων του κυκλαδίτικου νησιού η Κοινή Υπουργική Απόφαση έγκρισης του σύνθετου τουριστικού καταλύματος στην περιοχή Κουμπάρας – Διακοφτού ακυρώθηκε.

Ο εκατομμυριούχος πρώην παίκτης της Wall Street έχει βρεθεί αρκετές φορές στο επίκεντρο και έχει γίνει αποδέκτης αντιδράσεων από περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς για την έκταση των επεμβάσεων στο φυσικό τοπίο.

Η ανάπτυξη του σύνθετου τουριστικού καταλύματος, που υλοποιεί η εταιρεία 105 Α.Ε., είχε εγκριθεί από το 2014 με Κοινή Υπουργική Απόφαση, ενώ το 2015 εγκρίθηκε η παραχώρηση του αιγιαλού προκειμένου να υλοποιηθεί σειρά απαραίτητων για το θέρετρο έργων.