της Εύας Οικονομάκη

Σε δύο νέα τουριστικά projects θα διοχετευθούν τα κεφάλαια, ύψους 16,7 εκατ. ευρώ, που θα αντλήσει η ΜΠΛΕ Κέδρος κατά την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθεί ενόψει της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η ΑΕΕΑΠ, μετά το «πράσινο φως» που έλαβε από τις εποπτικές Αρχές την προηγούμενη εβδομάδα, προχωρά από τις 6 Ιουνίου σε δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χ.Α.

Με βάση τον σχεδιασμό, η εταιρεία θα διαθέσει 8 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ενός ξενοδοχείου δυναμικότητας 117 δωματίων σε ιδιόκτητο κτίριο, με κηρυγμένες διατηρητέες όψεις, που βρίσκεται επί των οδών Δημητρακοπούλου και Φαλήρου στην περιοχή Μακρυγιάννη στον Δήμο Αθηναίων. Στο συγκεκριμένο ακίνητο σήμερα λειτουργεί σταθμός αυτοκινήτων. Το συγκεκριμένο project είναι προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ.

Το έτερο project στο οποίο θα επενδυθεί μέρος των κεφαλαίων που θα αντληθούν από την ΑΜΚ, ήτοι 7 εκατ. ευρώ, αφορά τη για τη δημιουργία ενός τουριστικού συγκροτήματος σε ιδιόκτητη παραλιακή έκταση στον οικισμό Ξιφιά της Μονεμβασιάς. Το εν λόγω έργο, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ περίπου, βρίσκεται σε φάση αδειοδότησης και αφορά στην ανάπτυξη 59 κατοικιών και ενός 5άστερου ξενοδοχείου σε έκταση που διαθέτει η εταιρεία στη Μονεμβασιά.

Σήμερα η ΑΕΕΑΠ διαθέτει χαρτοφυλάκιο 34 ακινήτων, αξίας 101 εκατ. ευρώ και ετησιοποιημένα έσοδα 6,1 εκατ. ευρώ, με τη μέση ετησιοποιημένη απόδοση των μισθωμένων ακινήτων να ανέρχεται στο 7,4%.

Ειδικότερα, στο χαρτοφυλάκιο της Μπλε Κέδρος περιλαμβάνονται δέκα καταστήματα με μισθωτή την COCO-MAT, δύο γραφεία, δύο βιομηχανικά κτίρια, δύο μικρά οικιστικά ακίνητα, 100 στρέμματα προς ανάπτυξη και έξι ξενοδοχειακά ακίνητα. Η εταιρεία έχει επενδύσει σε 6 τουριστικά ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, και βάσει στρατηγικής προβλέπεται η επέκταση των δραστηριοτήτων της σε επενδύσεις στον κλάδο των τουριστικών ακινήτων. Τους πρώτους 5 μήνες του 2022 ο όμιλος προχώρησε στην απόκτηση μέσω δημόσιου αναγκαστικού πλειστηριασμού ενός αυτοτελούς διατηρητέου κτιρίου, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Ασκληπιού 96-96Α στην Αθήνα, προσφέροντας το ποσό των 200.002 ευρώ.

Yπενθυμίζεται ότι η δημόσια προσφορά για τις μετοχές της εταιρείας θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 6 Ιουνίου, θα διαρκέσει μέχρι τις 8, ενώ τα κεφάλαια που σκοπεύει να αντλήσει η εταιρεία υπολογίζονται σε 16,7 εκατ. ευρώ περίπου.