του Χάρη Ντιγριντάκη

Εκκωφαντικό εκτιμάται ότι θα είναι το πλήγμα που θα υποστεί ο ελληνικός τουρισμός μετά την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να παρατείνει το lockdown μέχρι τις 19 Ιουλίου, συμπαρασύροντας τις προσδοκίες των Ελλήνων επιχειρηματιών για ουσιαστική τόνωση του ταξιδιωτικού ρεύματος από τα τέλη Ιουνίου και μετά για τις αρχές Αυγούστου.

Οι επιχειρηματίες υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων που ανατρέπουν τα δεδομένα -σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή για την πορεία της φετινής σεζόν- αναθεωρούν επί τα χείρω τα πλάνα τους ειδικά από τη στιγμή που η βρετανική αγορά αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή άντλησης ταξιδιωτών για την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο σε μια περίοδο όπου αρχίζει να βλέπει φως από τα έσοδα του Μαΐου αλλά και την ανέλπιστα εντυπωσιακή μείωση του ελλείματος το πρώτο 4μηνο του 2021 διαβλέπει ότι απομακρύνεται σταδιακά και ο στόχος του 40%-50% των τουριστικών εισπράξεων του 2019, με τους ξενοδόχους να εκφράζουν φόβους για μία σεζόν οριακά καλύτερη του 2020.

Μεγαλύτερο εκτιμάται ότι θα είναι το “χτύπημα” που θα δεχθούν ορισμένες περιοχές της χώρας που εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από τη βρετανική αγορά, όπως είναι τα Επτάνησα, καθώς το 60% των τουριστών που επισκέπτονται τα νησιά του Ιονίου είναι Βρετανοί. Αισθητή είναι η απουσία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων από τη διενέργεια ενεργειών προώθησης του προορισμού στο εξωτερικό όλη αυτή την περίοδο προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση τουριστών και από άλλες αγορές -πλην της βρετανικής- γεγονός που εντείνει το πρόβλημα στην περιοχή.

Αρκετοί επιχειρηματίες, δε, οι οποίοι είχαν ήδη μεταφέρει χρονικά την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων τους για τα τέλη Ιουνίου, εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν καθόλου τα καταλύματά τους, αφού η πλειονότητα των επισκεπτών είναι Βρετανοί.

Ενδεικτικό της σημασίας της βρετανικής αγοράς για τον ελληνικό τουρισμό είναι το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ταξιδιωτών για την Ελλάδα, μετά τη Γερμανία, με τον αριθμό των Βρετανών που επισκέφθηκαν ελληνικούς προορισμούς το 2019 να ξεπερνά τα 3,5 εκατ. και τις τουριστικές εισπράξεις να υπερβαίνουν τα 2,6 δισ. ευρώ, με μερίδιο αγοράς 14,5%.

Ντόμινο ακυρώσεων

Εν τω μεταξύ, η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να επιτείνει το έτι περαιτέρω το ντόμινο ακυρώσεων που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες από αεροπορικές εταιρείες καθώς και μεγάλους tour operators που δραστηριοποιούνται στη βρετανική αγορά.

Η TUI UK ανακοίνωσε ήδη -και πριν την παράταση του lockdown- την ακύρωση των πακέτων της για 10 ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς. Είχε προηγηθεί η ακύρωση πτήσεων από τη Jet2, με την easyJet να αναθεωρεί με τη σειρά της τα προγράμματα που είχε δρομολογήσει.

Την ίδια περίοδο, η ζήτηση (δηλαδή όχι κράτηση) για Ελλάδα παρουσιάζει αύξηση άνω του 75%, με τους 10 προορισμούς που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη αύξηση προτιμήσεων (άνω του 75%) να είναι η Αθήνα, το Ηράκλειο, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κως, η Κέρκυρα, η Μύκονος, η Θεσσαλονίκη, η Ζάκυνθος και τα Χανιά.

Σε επίπεδο ζήτησης για ταξίδια εσωτερικού, πρώτος προορισμός είναι η Κως και ακολουθεί η Αθήνα, η Ρόδος, το Ηράκλειο, η Σαντορίνη και η Χαλκιδική.

Αναφορικά με τις τελευταίες 30 ημέρες, η χώρα μας προσελκύει, με σειρά προτεραιότητας, περισσότερο το ενδιαφέρον των Γερμανών, των Γάλλων, των Πολωνών, των Βρετανών, των Αμερικανών, των Ιταλών, των Ολλανδών, των Αυστριακών, των Ρουμάνων και των Βέλγων.

Διπλάσια ζήτηση καταγράφει η ταξιδιωτική πλατφόρμα CHECK24 στις πτήσεις από τη Γερμανία προς Ελλάδα και Τουρκία σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Αυτό, επισημαίνει η πλατφόρμα, οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι οι τιμές είτε είναι σταθερές, είτε μειωμένες. Μια πτήση προς Ελλάδα με επιστροφή είναι μόλις κατά 2% ακριβότερη σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019. Οι πτήσεις για Τουρκία είναι 9% φθηνότερες έναντι του 2019.

Πάντως μόλις ένας στους 10 καταναλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι θετικοί στο να ταξιδέψουν για διακοπές στο εξωτερικό μόλις αυτό γίνεται εφικτό ή μόλις βεβαιωθούν ότι θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό πριν το τέλος του έτους.

Στην εντατική τα τουριστικά γραφεία

 

Την ίδια ώρα οι τουριστικές επιχειρήσεις παραμένουν διασωληνωμένες. Στα καταλύματα (ξενοδοχεία-ενοικιαζόμενα) τριπλασιάστηκε η προσφορά κλινών σε σχέση με πέρυσι ενώ η ζήτηση πάει με τον αραμπά. Την ίδια ώρα όπως επισημαίνει στον ΕΤ της Κυριακής ο πρόεδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ) κ. Άρης Μαρίνης τα τουριστικά γραφεία και οι επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων βρίσκονται κυριολεκτικά εδώ και 12 μήνες σε «μηχανική υποστήριξη», βασιζόμενα αποκλειστικά στα κρατικά προγράμματα χρηματοδότησης και επιδότησης των θέσεων εργασίας για την επιβίωσή τους, καθώς οι εισπράξεις τους είναι μηδενικές.

«Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί ανοίγματος του τουρισμού θα απαιτηθεί ένα ικανό διάστημα ώστε να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και στις μικρότερες ηλικίες και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη για ταξίδια. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία και φέτος θα τηρηθούν απαρέγκλιτα και επιτυχώς όπως και πέρυσι.

Θεωρούμε όμως απαραίτητη την επαναφορά της πληρότητας στις οδικές επιβατικές μεταφορές στο 100%, όπως άλλωστε ισχύει και για τα αεροπλάνα, τους επιβάτες των οποίων διακινούμε σε εκδρομές σε όλη τη χώρα μετά την αποβίβασή τους από αυτά. Χαιρετίζουμε την ενίσχυση των τουριστικών γραφείων αλλά το ποσό ποτέ δεν είναι αρκετό».

Αναφορικά με τις προβλέψεις του για την πορεία της χρονιάς ο κ. Μαρίνης τονίζει ότι :

«Εκτιμώ ότι οι πρόσφατες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Τουρισμού για άνοιγμα συγκεκριμένων αγορών προς τη χώρα μας είναι σε θέση να κινητοποιήσουν σε κάποιο βαθμό τον τουρισμό μας. Σίγουρα ο αριθμός των κρατήσεων αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά χαμηλός έως ανύπαρκτος, όμως σταδιακά μόλις οι προϋποθέσεις που θα μπορεί κάποιος να ταξιδεύει οριστικοποιηθούν οι πρώτοι ξένοι τουρίστες θα μας επισκεφθούν, όχι νωρίτερα από τα τέλη Μαΐου. Άρα μιλάμε για μία σεζόν που θα ξεκινήσει δειλά τον Ιούνιο και ελπίζουμε να σταθεροποιηθεί ψηλά τους επόμενους μήνες και όσο το δυνατόν μέχρι τον Νοέμβριο. Οι κρατήσεις θα είναι κυρίως της τελευταίας στιγμής. Ενώ όσον αφορά τον περιηγητικό τουρισμό και τις οδικές εκδρομές θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος ώστε να επανέλθουν».