Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η ζήτηση για εξειδικευμένους τουριστικούς πράκτορες είναι υψηλή και αυξάνεται συνεχώς στην Αμερική, αποκαλύπτει η μελέτη Changing Face of Travel Agents 2023, από το Ταξιδιωτικό Ινστιτούτο.

Η μελέτη διερευνά νέες και εξελισσόμενες επιρροές. Παράλληλα συγκρίνει στοιχεία ερευνών του 2008 και του 2018, παρέχοντας μια διαχρονική προοπτική των αλλαγών για ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Εργασία μερικής απασχόλησης

Η ταξιδιωτική βιομηχανία εξακολουθεί να λειτουργεί ως gig economy, προσελκύοντας πράκτορες που ενδιαφέρονται για εργασία μερικής απασχόλησης με μεγαλύτερη ευελιξία και ανεξαρτησία από τους παραδοσιακούς ρόλους πλήρους απασχόλησης.

  • Το 71% είναι ανεξάρτητοι εργολάβοι (ICs), και το 29% είναι υπάλληλοι σήμερα, συνεχίζοντας την τάση προς το μοντέλο IC agent. Tο 2018 το 62% ήταν ICs και το 38% ήταν υπάλληλοι και το εντελώς αντίστροφο του 2008, όταν το 29% ήταν ICs και το 71% ήταν υπάλληλοι.
  • Το 44% των ICs δηλώνουν ότι το να είναι πράκτορας τώρα είναι μια αλλαγή καριέρας σε σύγκριση με το 31% των υπαλλήλων.
  • Το 50% των ICs εργάζονται κατά μέσο όρο 31 ώρες ή περισσότερο την εβδομάδα σε σύγκριση με το 85% των υπαλλήλων που κάνουν το ίδιο.
  • Το 34% των ICs χαρακτηρίζουν το ρόλο τους ως μερικής απασχόλησης σε σύγκριση με το 9% των υπαλλήλων.
  • Συνδυάζοντας τους ICs και τους υπαλλήλους, το 72% με εμπειρία άνω των 20 ετών εργάζονται 31 ώρες ή περισσότερο εβδομαδιαίως, ενώ μόλις το 41% των ατόμων με εμπειρία κάτω των 3 ετών κάνουν το ίδιο.

Ανάγκη για πρόσθετη πρόσληψη και διατήρηση πρακτόρων

Παρά την υψηλή επαγγελματική ικανοποίηση για τους σημερινούς ταξιδιωτικούς πράκτορες (74% “αγαπούν αυτό που κάνουν”), υπήρξε σημαντική έξοδος έμπειρων τα τελευταία χρόνια και υπάρχει πιθανότητα ο σημερινός έμπειρος πληθυσμός να “γεράσει”. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το:

  • 36% των ταξιδιωτικών οργανισμών έχασε έμπειρο προσωπικό.
  • 44% αντικατέστησε το προσωπικό αυτό με έναν συνδυασμό έμπειρων και νέων στον κλάδο πρακτόρων.
  • 56% δεν αντικατέστησε το προσωπικό που έχασε.
  • Το 66% των πρακτόρων είναι σήμερα άνω των 50 ετών σε σύγκριση με το 52% το 2018 και μόλις το 11% το 2008.

Ταυτόχρονα, ο πληθυσμός των “νέων” πρακτόρων έχει μειωθεί – μόνο το 6% των πρακτόρων είναι κάτω των 35 ετών σε σύγκριση με 11% το 2018 και 9% το 2008.

Η τάση της μερικής απασχόλησης ICs αντικατοπτρίζει τις τάσεις απασχόλησης σε άλλους κλάδους. Αυτές καθοδηγούνται από το προσωπικό ενδιαφέρον, την ευελιξία, την ανάγκη για συμπληρωματικό εισόδημα και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Ενώ, το ένα τρίτο των ταξιδιωτικών εταιρειών χάνει έμπειρους υπαλλήλους λόγω της πανδημίας, η στελέχωση και οι προσλήψεις δεν είναι επί του παρόντος οι κορυφαίοι τομείς ανησυχίας.

Αντίθετα, οι ιδιοκτήτες και οι διευθυντές αναφέρουν την πολυπλοκότητα της έρευνας των παγκόσμιων κανονισμών και το άγχος των ταξιδιωτών ως κορυφαία ζητήματα καθημερινής λειτουργίας στη λειτουργία της επιχείρησης τους.