Οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για τις τιμές των ακινήτων το 2012, δείχνουν μεγάλη πτώση, όπως καταγράφηκε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Η πλήρης έλλειψη επενδυτικής δραστηριότητας και οι 150-180 χιλιάδες απούλητες κατοικίες, αποτελούν τα ζωτικότερα προβλήματα της κτηματαγοράς.

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της ΤτΕ, Θ. Μητράκος, βάσει των στοιχείων που έδωσε, από την αρχή της κρίσης, το α’ τρίμηνο 2009 μέχρι το γ΄τρίμηνο 2011 η πτώση σε ονομαστικές τιμές έφτασε το 12,9% και σε πραγματικούς όρους το 21,5%.

Τα νεόδμητα σπίτια παρουσιάζουν μια ανθεκτικότητα στις τιμές, η οποία οφείλεται στον κατακερματισμό της αγοράς στην οποία δραστηριοποιούνται 10-15 χιλιάδες κατασκευαστές. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν παρουσιάζουν υψηλό δανεισμό, ενώ η αναλογία ανά κατασκευαστή είναι 10-15 απούλητα ακίνητα.
Το 2012 θα αναγκαστούν να ρίξουν περαιτέρω τις τιμές, καθώς ήδη έχουν οδηγηθεί στα όριά τους, λόγω απουσίας επενδυτών. Οπως αναφέρθηκε, σύμφωνα με μελέτη του ΔΝΤ, το 2012 τρεις χώρες θα δουν τα κατώτερα επίπεδα τιμών, η Ελλάδα, οι ΗΠΑ και η Ιρλανδία.Η αύξηση στο κόστος κατασκευής το 2010 και το 2011, σε ποσοστά 1,8% και 1,2% αντίστοιχα, δυσχεραίνει την πτώση των τιμών.

Ο κ. Μητράκος τόνισε ότι, «αυτό δε διευκολύνει την αντικατάσταση του αποθέματος καθώς να φτιάξουν τώρα ακίνητα οι εργολάβοι θα το φτιάξουν σε ακριβότερες τιμές».

Τα νούμερα δείχνουν δραματική μείωση στις συναλλαγές της κτηματαγοράς, γεγονός που ενισχύει τους φόβους των κατασκευαστών. Μόλις 80-82 χιλιάδες συναλλαγές κάθε είδους ακινήτων (οικόπεδα, αγροτεμάχια, σπίτια, επαγγελματικά ακίνητα) σε όλη την Ελλάδα, θα καταγραφούν μέσα στο 2011, ενώ το 2005 είχαν καταγραφεί πάνω από 215 χιλιάδες συναλλαγές στην κτηματαγορά Το τρίτο τρίμηνο 2011 υποχώρησαν στις 9.000 όταν το 2008 (α’ τρίμηνο) ήταν 32.000 και το 2007 την ίδια περίοδο 39.000. Δηλαδή πλέον γίνεται μόνο το ¼ των συναλλαγών σε σχέση με το 2007.

Παρόμοια κατάσταση παρουσιάζεται και στον ρυθμό επέκτασης των στεγαστικών δανείων. Ο φετινός Οκτώβριος έκλεισε με αρνητικό πρόσημο, -2,4%, όταν το 2005 ήταν στο 35,2%.

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο κατέκριναν τους συνεχείς φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα. Ταυτόχρονα υπογράμμισαν ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα οξύνει την κατάσταση.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Goethe της Φρανκφούρτης, Μ. Χαλιάσσος, διαχώρισε τον πλούτο (που έχουν οι Έλληνες οι οποίοι διαθέτουν ακίνητα) από τη ρευστότητα, τονίζοντας, «αναγκαιότητα η φορολογία αλλά δημιουργεί τεράστια προβλήματα στα νοικοκυριά λόγω της έλλειψη ρευστότητας. Δε μπορούμε να βασιζόμαστε πάντα στους φόρους ακινήτων».

Ο αναλυτής της Eurobank, Θ. Σαμπανιώτης, υποστήριξε πως η πτώση των τιμών δεν ευθύνεται για την κρίση και πιθανότατα οι τιμές στα ακίνητα να υποχωρούσαν αλλά μας πρόλαβε η κρίση.

Ανδρέας Αλειφέρης