Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Ισπανία αντιμετωπίζει ένα σημαντικό πρόβλημα που σχετίζεται με τον ιατρικό τουρισμό.
Σε πολλά νοσοκομεία και κλινικές μπερδεύουν τους τουρίστες που ταξιδεύουν στην Ισπανία για ιατρική περίθαλψη με αυτούς που ταξιδεύουν στην Ισπανία για διακοπές και χρειάζονται επείγουσα ιατρική περίθαλψη αλλά φεύγουν χωρίς να πληρώσουν το λογαριασμό.

Η Ισπανία οριστικοποίησε τα σχέδια για την αποπληρωμή των χρεών υγειονομικής περίθαλψης των περιφερειών της, αφού ορισμένοι φαρμακοποιοί έκλεισαν τις πόρτες τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους απλήρωτους λογαριασμούς.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται ως μία από τις μεγαλύτερες πηγές τουρισμού στην Ισπανία. Μετά το Brexit, οι κανόνες της ΕΕ για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη και την ταξιδιωτική ασφάλιση υγείας έχουν αλλάξει για τους τουρίστες από αυτήν τη χώρα.

Οι χώρες με τα περισσότερα χρέη περίθαλψης στην Ισπανία

Λόγω της απουσίας πληροφοριών σχετικά με τη λήψη ιατρικής περίθαλψης στην Ισπανία μεταξύ των Βρετανών υπηκόων, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται ήδη στην κορυφή της λίστας των χωρών με απλήρωτους ιατρικούς λογαριασμούς.

Μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία βρίσκονται επίσης στη λίστα των επισφαλών οφειλετών ανά εθνικότητα.

Παράλληλα, οι προορισμοί εκτός Ευρώπης με τον μεγαλύτερο αριθμό απλήρωτων τουριστών είναι οι ΗΠΑ και η Αργεντινή.

Η διαδικασία λήψης πληρωμών από ασθενείς, ειδικά εκείνους εκτός ΕΕ, μετά την επιστροφή τους στο σπίτι είναι περίπλοκη και συχνά καταλήγει σε χρέη για το νοσοκομείο.

Με αυτόν τον τρόπο, οι συσσωρευμένοι απλήρωτοι λογαριασμοί καθιστούν τα νοσοκομεία λιγότερο διαθέσιμα στον ιατρικό τουρισμό.

Το πρόβλημα εντείνεται στις ισπανικές παράκτιες περιοχές -λόγω της μεγάλης εισροής τουριστών στις περιοχές αυτές- και πολλοί αλλοδαποί φεύγουν χωρίς να πληρώσουν τους ιατρικούς τους λογαριασμούς.

Οι απλήρωτοι ιατρικοί λογαριασμοί τουριστών έχει πλήξει την κυβέρνηση στις Βαλεαρίδες Νήσους. Ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Ίμπιζα, η Μαγιόρκα, η Μενόρκα και η Φορμεντέρα.

Υπολογίζεται ότι το συνολικό χρέος για την περίοδο 2019-2022 ανέρχεται πλέον σε περισσότερα από 7 εκατ. ευρώ.

Για να αντιμετωπίσει το ζήτημα, η Υπηρεσία Υγείας των Βαλεαρίδων Νήσων αποφάσισε να προσλάβει μια εξωτερική εταιρεία για τη συλλογή απλήρωτων λογαριασμών από ταξιδιώτες και ιατρικούς τουρίστες που έχουν νοσηλευτεί σε νοσοκομεία ή κέντρα υγείας και δεν έχουν πληρώσει ποτέ.