“Ταμείο” με 10 εκατομμύρια τουρίστες λιγότερους θα κάνει φέτος η Πορτογαλία, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της χώρας.

Με τον τουριστικό τομέα να αντιπροσωπεύει το 8,7% του ΑΕΠ της Πορτογαλίας, οι αρνητικές επιπτώσεις από τις απώλειες της βιομηχανίας, θα είναι έντονες στην οικονομία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία:

  • Πτώση 73,8% στις αφίξεις των τουριστών από το εξωτερικό.
  • Ο ξενοδοχειακός τομέας της Πορτογαλίας φιλοξένησε 8,7 εκατομμύρια άτομα σε χρονικό διάστημα 9 μηνών. Που μεταφράζεται σε μείωση 59,3% και κατάρρευση του τζίρου 64,5% στο 1,23 δισεκατομμύρια ευρώ.
  • Ο αριθμός των ξένων τουριστών έπεσε στα 3,4 εκατομμύρια το 9μηνο του 2020, έναντι 13 εκατομμυρίων από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2019.
  • Αντίθετα ανθεκτικότητα επέδειξε η εσωτερική αγορά. Καταγράφοντας πτώση κατά 36,9%, στα 5,3 εκατομμύρια φιλοξενουμένων.
  • Όλες οι κύριες αγορές κατέγραψαν σημαντική πτώση, πάνω από 60%.

Βρετανοί τουρίστες

Οι Βρετανοί αποτελούν τη μεγαλύτερη αγορά της Πορτογαλίας. Αλλά οι αφίξεις των τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν μόνο στα τέλη του Αυγούστου μέχρι τα μέσα του Σεπτεμβρίου.

Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο, έκανε άρση των μέτρων. Από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων Βρετανών τουριστών μειώθηκε κατά περισσότερο από 90%.
Η πτώση περιορίστηκε στο 79,9% τον Αύγουστο ενώ τον Σεπτέμβριο στο 70,7%.