Η τουριστική βιομηχανία του Χονγκ Κονγκ βρίσκεται σε πλήρη κρίση 15 εβδομάδες μετά την έναρξη των διαδηλώσεων σχετικά με την αφαίρεση του τείχους προστασίας των νομικών συστημάτων του Χονγκ Κονγκ και της Ηπειρωτικής Κίνας.

Οι αφίξεις τουριστών έχουν μειωθεί κατά 40%, δήλωσε ο οικονομικός γραμματέας Paul Chan.

Η πόλη έχει να δεί τέτοια χαμηλά ποσοστά , από την κρίση επιδημίας που είχε ξεσπάσει το 2003.

Οι επιπτώσεις των διαμαρτυριών στην Κίνα

-Ενώ τα ξενοδοχεία της πόλης είχαν κατά μέσο όρο ποσοστό πληρότητας 86% τον Ιούλιο του 2018, τώρα οι τιμές δωματών έχουν βυθιστεί κατά 40-70%. σύμφωνα με το Χονγκ Κονγκ Τουριστικό Συμβούλιο.

-Οι δαπάνες για επαγγελματικά ταξίδια έχουν μειωθεί σημαντικά και πολλές επικερδείς εκδηλώσεις MICE ακυρώθηκαν ή μεταφέρθηκαν σε άλλες πόλεις.

-Οι ακαθάριστες πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν κατά 11,4% τον Ιούλιο, ο οποίος ήταν ο πρώτος πλήρης μήνας από τότε που ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες. Η εμπιστοσύνη των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Κινδυνεύουν η φήμη και η οικονομία της Κίνας

Πέρυσι, το Χονγκ Κονγκ ήταν μία από τις πιο δημοφιλείς πόλεις του κόσμου, με 30 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες. Ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν μάλιστα για μια τεχνική ύφεση αργότερα φέτος, λόγω των διαμαρτυριών και των πιθανών επιπτώσεων από τον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.

“Η φήμη του ασφαλή προορισμού που έχει το Χονγκ Κονγκ έχει υποστεί έντονο πλήγμα”, δήλωσε ο Chan σε ένα στο διαδίκτυο.

“Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η κατάσταση δεν είναι πιθανό να αλλάξει στο εγγύς μέλλον”, έγραψε. Πρόσθεσε επίσης οτι οι λιανικές πωλήσεις και η ξενοδοχειακή βιομηχανία έχουν πληγεί ιδιαίτερα.

Η εταιρεία China Travel είπε ότι οι συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες θα είναι «καταστροφικές» για τον κλάδο του τουρισμού και των επιχειρήσεων ταξιδιών και θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη συνολική οικονομία.