Σε «βασίλισσα» της κρουαζιέρας θα αναγορευτεί φέτος η Μύκονος, η οποία φαίνεται πως θα έχει μία από τις καλύτερες σεζόν, θαλάσσιου τουρισμού, της τελευταίας δεκαετίας.

Η Μύκονος για πρώτη φορά πέρασε στην κορυφή των επιλογών των εταιρειών cruises με προγραμματισμένες 630 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων για φέτος. Την πρωτιά συνήθως κρατούσε η Σαντορίνη, ωστόσο αυτό φέτος άλλαξε καθώς οι Αρχές του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείου Θήρας αποφάσισαν να θέσουν όρους στις προσεγγίσεις των «πλωτών ξενοδοχείων» έτσι ώστε οι επισκέπτες του νησιού να μην ταλαιπωρούνται στις αποβάθρες. Οι ίδιοι όροι θα βοηθήσουν να λειτουργήσει πιο σωστά και πιο αποδοτικά η αγορά του νησιού με θέα την καλδέρα. Την ίδια στιγμή η Δωδεκάνησος θα περάσει μια δύσκολη χρονιά θαλάσσιου τουρισμού, με τη Ρόδο να υποδέχεται 256 προσεγγίσεις, η Κως 19, η Πάτμος 157, η Νίσυρος 2 και από μία προσέγγιση κρουαζιερόπλοιου θα δεχθούν η Σύμη και η Κάλυμνος.

Ειδικότερα, το πλήρες πρόγραμμα των 256 προσεγγίσεων των κρουαζιερόπλοιων προς τη Ρόδο παρουσιάζεται παρακάτω από τη «δημοκρατική». Στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν οι 31 επισκέψεις που θα κάνουν τα δύο κρουαζιερόπλοια της εταιρείας Celestyal (Louis Cruises), καθώς και οι 29 προσεγγίσεις του πλοίου Golden Iris που συνδέει το λιμάνι της Ακαντιάς με το λιμάνι της Χάιφα (Ισραήλ). Για πρώτη φορά φέτος η Ρόδος θα υποδεχθεί τακτική σύνδεση με την Ιταλία, μέσω του κρουαζιερόπλοιου Oceana, το οποίο θα δούμε στο λιμάνι 11 φορές.

Ο αριθμός των 256 προσεγγίσεων θεωρείται μικρός, συγκριτικά με τη δυναμική της κρουαζιέρας, ωστόσο το πρόβλημα (διότι ως τέτοιο πρέπει να θεωρείται), έχει εξήγηση: Οι εταιρείες Cruises αφενός έχουν διαγράψει τον προορισμό Τουρκία (η Κωνσταντινούπολη φέτος δεν έχει προσεγγίσεις) και αφετέρου οι «δυτικοί» έχουν στραφεί κυρίως στα λιμάνια κοντά στον Πειραιά, όπως και σε εκείνα που βρίσκονται στο Ιόνιο (η Κέρκυρα φέτος θα υποδεχθεί 550 προσεγγίσεις). Με τον όρο «δυτικοί» εννοούνται εκείνοι που προγραμματίζουν κρουαζιέρες με αφετηρίες λιμάνια της κεντρικής και δυτικής Μεσογείου, του Ατλαντικού και της Βόρειας (Ευρωπαϊκής) Θάλασσας. Στον αντίποδα, το λιμάνι της Ρόδου βρίσκεται στις πρώτες επιλογές των «ανατολικών», των περιοχών δηλαδή που βρέχονται από την ανατολική μεσόγειο (Κύπρος, Ισραήλ, Λίβανος, Τουρκία). Δυστυχώς για τη Ρόδο, το πλήθος των κρουαζιέρων από Ανατολή προς Δύση είναι πολύ μικρό συγκριτικά με τον αριθμό των κρουαζιέρων που πραγματοποιούν τη διαδρομή Δύση προς Ανατολή.

Η Σαντορίνη πρωτοπορεί
«Berthal Location» ονομάζεται το σύστημα που από φέτος εφαρμόζει η Σαντορίνη προκειμένου να γίνει σωστή διαχείριση του τεράστιου ρεύματος κρουαζιέρας προς το νησί. Με το σύστημα αυτό καλούνται οι εταιρείες κρουαζιέρας να κάνουν σωστό προγραμματισμό των προσεγγίσεών τους προς το νησί. «Εκείνο που ίσχυε μέχρι πέρυσι ήταν να έχουμε σε συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας πέντε ή έξι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων και άλλες ημέρες που είχαν μία ή ακόμα και καμμία προσέγγιση» εξήγησε προς τη “δημοκρατική” ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Θήρας Ηλίας Πελέκης.

Η λογική του συστήματος «Berthal Location», όπως την περιέγραψε ο κ. Πελέκης είναι απλή: «Δεν θέλουμε οι επισκέπτες του νησιού να έρχονται όλοι μαζί και να ταλαιπωρούνται στο λιμάνι. Με το σύστημα που φέτος εφαρμόζουμε πιλοτικά, οδηγούμε τις εταιρείες cruises να μοιράσουν τις προσεγγίσεις τους σε όλες τις μέρες της εβδομάδας. Ετσι, η όλη σεζόν προσδοκούμε να κυλά χωρίς προβλήματα και επιπλέον η τοπική αγορά θα έχει κάθε μέρα τουρίστες, που κι αυτοί με τη σειρά τους θα έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους».

Οι πρώτες ενδείξεις παρουσιάζουν θετική ανταπόκριση από την πλευρά των εταιρειών κρουαζιέρας, που συμμορφώνονται με τις επιταγές των Αρχών της Σαντορίνης. «Φέτος το σύστημα θα δοκιμαστεί πιλοτικά και από του χρόνου θα λειτουργήσει κανονικά, με τις όποιες βελτιώσεις χρειαστεί να γίνουν».

Το πλήρες πρόγραμμα των προσεγγίσεων για τη Ρόδο
Αν και για φέτος είχε ανακοινωθεί πως η πρώτη προσέγγιση κρουαζιερόπλοιου στη Ρόδο θα γίνει στις 19 Μαρτίου (με το Golden Iris, προερχόμενο από Χάιφα), εν τούτοις στο νέο πρόγραμμα αυτό έχει αλλάξει.
Γενικά τα κρουαζιερόπλοια που αναμένονται φέτος δεν πρόκειται να προκαλέσουν ευτυχία στα ταμεία των τουριστικών περιοχών της Ρόδου. Εκείνοι που γνωρίζουν καλά την αγορά της κρουαζιέρας, διαβάζοντας τις προσεγγίσεις, είναι σίγουρο ότι θα αναγνωρίσουν τους λόγους στους οποίους στηρίζεται η εκτίμηση αυτή.