Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι ταξιδιώτες στην Ακτή Αμάλφι της Ιταλίας θα είναι ευκολότερο να φτάσουν φέτος στην περιοχή, καθώς ένα πιο κοντινό αεροδρόμιο πρόκειται να ξεκινήσει διεθνείς πτήσεις.

Οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν πρόσφατα το άνοιγμα ενός νέου αεροδρομίου μόλις μία ώρα οδικώς νότια του διεθνούς αεροδρομίου της Νάπολης.

Πρόκειται για το αεροδρόμιο Σαλέρνο-Κόστα ντα Αμάλφι (Salerno-Costa d’Amalfi), που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη λειτουργία του την 1η Ιουλίου 2024.

Η ιταλική εταιρεία αεροναυτιλίας ENAV έχει εγκρίνει βασικές πτήσεις στο νέο αεροδρόμιο αυτό το καλοκαίρι. Με την προσδοκία να περάσουν περίπου 400.000 επιβάτες από αυτό, είναι έτοιμο να ανακουφίσει την κυκλοφορία στο αεροδρόμιο της Νάπολης.

Στις 11 Ιουλίου, η ισπανική οικονομική αεροπορική εταιρεία Volotea θα ξεκινήσει εμπορικές πτήσεις από το αεροδρόμιο Costa d’Amalfi του Σαλέρνο.
Ο αερομεταφορέας έχει ήδη ανακοινώσει τέσσερα δρομολόγια που συνδέουν την ακτογραμμή με το Κάλιαρι, τη Βερόνα και την Κατάνια στην Ιταλία και τη Νάντη στη Γαλλία.

Οι πτήσεις της Νάντης και του Κάλιαρι θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο, ενώ οι πτήσεις της Βερόνας και της Κατάνιας αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο.

Οι αρχές λένε ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί μέχρι το 2043, οπότε το αεροδρόμιο εκτιμάται πώς θα εξυπηρερήσει περίπου έξι εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.

Το έργο χαιρετίστηκε από τις επιχειρήσεις τουρισμού και φιλοξενίας κατά μήκος της ακτογραμμής. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις της αύξησης του αριθμού των επισκεπτών στις υποδομές και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Το νέο αεροδρόμιο βρίσκεται 45 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Αμάλφι. Απέχει επίσης 21 χιλιόμετρα από το Σαλέρνο, το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται ως άλλο σημείο εισόδου στην ακτογραμμή, όπου οι επισκέπτες φτάνουν με τρένο και μετεπιβιβάζονται σε τοπικά λεωφορεία.

Με τα χρόνια, ο αερολιμένας έχει υποστεί σημαντική ανάπτυξη, επιτρέποντας μεγάλης κλίμακας μη στρατιωτική κίνηση.
Προσφέρει επίσης διάφορες εγκαταστάσεις για να καλύψει τις ανάγκες των επιβατών, όπως τέσσερα γραφεία check-in, δύο χώρους επιβίβασης, καρουζέλ αποσκευών, σαλόνι VIP, ΑΤΜ τράπεζας, μηχανήματα αυτόματης πώλησης τροφίμων και ποτών και χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.

Το αεροδρόμιο κατασκευάστηκε το 1926 και έχει λειτουργήσει ως στρατιωτικό, σχολή ιπταμένων, κέντρο πυρόσβεσης και ιδιωτικό αεροδρόμιο με την πάροδο των ετών.
Το 2007 έγιναν τροποποιήσεις για να ανοίξει για εμπορικές πτήσεις, αλλά το 2016 έκλεισε εντελώς. Με τα χρόνια, έχει εξυπηρετήσει πολλές αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Alitalia και έχει χειριστεί κυρίως δρομολόγια τσάρτερ και εσωτερικού σε προορισμούς όπως το Παλέρμο, η Κατάνια, η Όλμπια και το Τράπανι.

Τώρα, θα ανοίξει και πάλι για διεθνείς υπηρεσίες από το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους. Ο διάδρομος προσγείωσης έχει επεκταθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για ένα νέο επιβατικό τερματικό σταθμό, ο οποίος θα ολοκληρωθεί έως το 2027.