Σύνταξη: tourismtoday.gr

Δύσκολη ήταν η φετινή χρονιά για τις περισσότερες ταξιδιωτικές νεοφυείς επιχειρήσεις (startups). Η χρηματοδότηση που έρεε τα τελευταία χρόνια, τώρα φαίνεται να έχει μειωθεί.

«Την στρόφιγγα έκλεισε» η συντηρητική προσέγγιση από επενδυτές, οι οποίοι στράφηκαν στις νεοφυείς επιχειρήσεις με αποδεδειγμένη προσαρμογή στην αγορά, λόγω της πανδημίας.

Η ετήσια έκθεση State of Startups της Phocuswright αποκαλύπτει ότι από τον Μάιο του 2022, οι επενδύσεις σε ταξιδιωτικές startups ήταν ελαφρώς περισσότερες από το 40% της συνολικής χρηματοδότησης που συγκεντρώθηκε το 2021.

Παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές προέβλεπαν ανάκαμψη νωρίτερα παρά αργότερα, η απειλή της ύφεσης που εμφανίστηκε το δεύτερο εξάμηνο του έτους και οι προειδοποιήσεις από την επενδυτική κοινότητα, το σύνολο της χρηματοδότησης 12,5 δις δολαρίων του 2021 φαντάζει λιγότερο πιθανό.

Ωστόσο, μια σειρά από τμήματα εντός και γύρω από τα ταξίδια, συμπεριλαμβανομένων των ενοικίων, της κινητικότητας και των πληρωμών, συνεχίζουν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Υπήρξαν αρκετοί αξιοσημείωτοι γύροι στον τομέα των ενοικιάσεων, αν και οι περισσότεροι ήταν στον κόσμο B2B -διαχείριση ακινήτων ή επενδύσεις σε ακίνητα- σε αντίθεση με τις νεοφυείς επιχειρήσεις B2C.

  • Ενώ το 2021 ήταν αξιοσημείωτο για το τμήμα της κινητικότητας και ιδιαίτερα για τη μικροκινητικότητα, οι επενδύσεις για σκούτερ και ποδήλατα επιβραδύνθηκαν το 2022.
    Η πλειονότητα των επενδύσεων στον τομέα της κινητικότητας πήγε στην αυτόνομη οδήγηση. Τα αυτόνομα οχήματα θα συνεχίσουν να προσελκύουν σημαντικούς γύρους καθώς τα προβλήματα είναι πολλά και πολύπλοκα.
  • Η διαφημιστική εκστρατεία γύρω από το fintech στα ταξίδια καθώς και οι εξελίξεις σχετικά με τις πληρωμές ταξιδιών ευρύτερα έχουν προσελκύσει επίσης δολάρια επενδυτών για startups καθώς και ορισμένους πιο εδραιωμένους παίκτες.
  • Παραδόξως, δεδομένης της δύσκολης περιόδου για τα επαγγελματικά ταξίδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και του γεγονότος ότι δεν έχουν ανακάμψει πλήρως, ορισμένες νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα εξακολουθούν να καταφέρνουν να προσελκύσουν επενδύσεις.

Περαιτέρω συγχωνεύσεις και εξαγορές είναι επίσης πιθανές καθώς αυξάνεται ο πληθωρισμός και η ύφεση.