Η Ταϊλάνδη νομιμοποίησε την κάνναβη το 2022 – πριν από αυτό, υπόκειτο σε δρακόντειες κυρώσεις. Τώρα η χώρα έχει μετατραπεί σε παράδεισο της κάνναβης για τους λάτρεις της μαριχουάνας. Ωστόσο, απουσιάζει η τελική νομοθεσία. Τι ισχύει όμως για τους τουρίστες;

Από τότε που η κυβέρνηση νομιμοποίησε απροσδόκητα την κάνναβη τον περασμένο Ιούνιο, το παλιό Σιάμ έγινε η νέα Μέκκα για τους θαυμαστές της μαριχουάνας από όλο τον κόσμο.

Τα ονόματα των αμέτρητων καταστημάτων είναι καινοτόμα: «Cannabangka», «Cannabis Twins», «The Chillax», «Ministry of High» και «Fat Buds Weed Shop». Κυμαίνονται από μάλλον άχρηστα καταστήματα έως αριστοκρατικά εξειδικευμένα καταστήματα. Η Ταϊλάνδη είναι η πρώτη χώρα στην Ασία που επιτρέπει την πώληση κάνναβης.

Η τρέχουσα νομική κατάσταση υποστηρίζει τον τουρισμό, ο οποίος άργησε να ανακάμψει μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Το ξαφνικό άνοιγμα δείχνει πόσο μοναδική είναι η Ταϊλάνδη. Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η κάνναβη συζητείται εδώ και δεκαετίες, ενώ εδώ ο νόμος μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη – σε αυτή την περίπτωση με πιο φιλελεύθερο τρόπο.

Καθώς οι κανόνες συνεχίζουν να προσαρμόζονται και ένας νόμος για το σκοπό αυτό εξακολουθεί να συζητείται επίμαχα στο κοινοβούλιο, το Υπουργείο Υγείας δημοσίευσε τώρα έναν οδηγό κάνναβης. Ο οδηγός έχει τίτλο «Δέκα πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι τουρίστες για την κάνναβη στην Ταϊλάνδη». Τα τουριστικά γραφεία σε κάθε επαρχία έχουν λάβει εντολή να το διανείμουν. Ο οδηγός έχει σκοπό να βοηθήσει τους παραθεριστές να περιηγηθούν στη σκηνή – και να κατανοήσουν τι επιτρέπεται και τι παραμένει παράνομο.

Ίσως ο πιο σημαντικός κανόνας είναι ότι τα προϊόντα κάνναβης δεν επιτρέπεται να καταναλώνονται από άτομα κάτω των 20 ετών. Στη Γερμανία, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η τακτική κατανάλωση εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την υγεία ιδιαίτερα στους νέους. Τα προϊόντα απαγορεύονται επίσης για έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες – εκτός εάν βρίσκονται υπό την επίβλεψη ιατρών. Και η μεταφορά σπόρων ή μερών του φυτού κάνναβης προς ή από την Ταϊλάνδη για προσωπική χρήση δεν επιτρέπεται.

Η επιχείρηση ανθίζει

Επειδή η μαριχουάνα επιτρέπεται στη χώρα, οι πελάτες μπορούν βασικά να αγοράσουν όσο θέλουν. Το κάπνισμα ωστόσο, δεν επιτρέπεται – αυτό είναι επίσης στις οδηγίες της κυβέρνησης. Το κάπνισμα κάνναβης σε δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και εμπορικών κέντρων, είναι παράνομο. Ως αποτέλεσμα, πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων έχουν δημιουργήσει ιδιωτικές γωνιές καπνίσματος σε κοντινή απόσταση.

Αλλά έως ότου η νομιμοποίηση επιτέλους κατοχυρωθεί νομοθετικά από το Κοινοβούλιο, οι ανησυχίες εξακολουθούν να υφίστανται. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες καταστημάτων, ωστόσο, δεν πιστεύουν ότι μια πλήρης απαγόρευση θα συμβεί ξανά – τα οικονομικά οφέλη είναι πολύ μεγάλα για αυτό, λένε χαρακτηριστικά.