Φέτος η Κροατία αναμένεται να κερδίσει μεγάλα χρηματικά ποσά από τον πολλά υποσχόμενο ναυτικό τουρισμό, με αιχμή το yachting. Εξαιτίας του κορωνοϊού, τα έσοδα αυτά θα κυμανθούν σε σαφώς πιο χαμηλά επίπεδα, αλλά όχι τόσο όσο εκείνα που προέρχονται από άλλα παρακλάδια του τουρισμού της Κροατίας.

Με το άνοιγμα των συνόρων, όσοι διατηρούν τα σκάφη τους στις μαρίνες της Κροατίας, συνεχίζουν να καταφθάνουν σε αυξανόμενο αριθμό, τη στιγμή που τα πρώτα mega-yachts ταξιδεύουν προς την Κροατία και οι πρώτες ναυλώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, αναφέρεται στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό HRT.

Η Κροατία χειρίστηκε και συνεχίζει να χειρίζεται την πανδημία εξαιρετικά, καθιστώντας την μεταξύ των ασφαλέστερων χωρών στον κόσμο.

«Ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών ήρθε στην Κροατία. Δεν μπορούμε, φυσικά, να συγκρίνουμε τα μεγέθη με εκείνα του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, οι επισκέπτες επιστρέφουν πράγματι, και όσοι δεν έχουν φτάσει ακόμη συνεχίζουν να εκφράζουν την επιθυμία τους να έρθουν το συντομότερο δυνατό. Έχουμε ακόμη και νέες αφίξεις, κάτι που μας γεμίζει χαρά», λέει η Ρενάτα Μάρεβιτς, διευθύντρια της μαρίνας Punat.

Τον Ιούνιο η χρήση των μαρινών τις οποίες διαχειρίζεται η εταιρεία Adriatic Croatia International Club (ACI) από την Ίστρια μέχρι το άκρο της νότιας της Δαλματίας είναι δωρεάν για τους ιδιοκτήτες σκαφών που αγκυροβολούν εκεί όλο το χρόνο. Στόχος των ιθυνόντων είναι να τονωθούν οι αφίξεις και να αποδείξουν ότι ο ναυτικός τουρισμός και η ιστιοπλοΐα κατά μήκος των ακτών της Κροατίας και προς τα νησιά είναι ένα ασφαλές εγχείρημα.

«Σύμφωνα με έρευνα, τα mega-yachts προέρχονται από τις αγορές της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, ακόμη και από την Καραϊβική. Η μαρίνα στο Rovinj είναι μια από εκείνες στις οποίες πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να φιλοξενήσουμε μερικά από τα mega-yachts, επειδή κατασκευάστηκε για αυτόν τον τύπο πελατείας », λέει ο Κρίστιαν Πάβιτς, εκπρόσωπος της ACI.