Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι πραγματοποιούν τις κρατήσεις των ταξιδίων τους πρόκειται να συντελεστούν τα επόμενα δέκα χρόνια σύμφωνα με έρευνα του LSE (London School of Economics).

Οι «μελλοντικές διαδρομές» που εντόπισε η έκθεση συμπεριλαμβάνουν τις κυριότερες τάσεις που συμβαίνουν στον κλάδο, από τη συμπεριφορά των καταναλωτών μέχρι τις τεχνικές εξελίξεις στον τομέα του τουρισμού.

Ο ρόλος των παγκόσμιων εταιρειών πληροφορικής στον τομέα της διανομής των τουριστικών προϊόντων θα συνεχίσει να αυξάνεται, αναφέρει η έκθεση, κυρίως με τη χρήση των εικονικών βοηθών, των τεχνολογιών πληρωμής και την ενσωμάτωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα, οι λεγόμενοι “mega-meta-OTAs” (on-line ταξιδιωτικά γραφεία με δυνατότητες μετα-αναζήτησης και παγκόσμιες μάρκες) είναι πιθανό να συνεχίσουν να αναπτύσσονται, και να διεισδύουν βαθύτερα στην αλυσίδα διανομής.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η διανομή της ταξιδιωτικής βιομηχανίας μετατρέπεται γρήγορα σε μια «τεχνολογική βιομηχανία», και ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επωφεληθούν από τις νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται. Τα επιχειρηματικά μοντέλα διανομής θα πρέπει επίσης να εξελιχθούν για να συμπεριλάβουν την «καινοτομία του διαμοιρασμού», καθώς η τουριστική βιομηχανία κινείται μακριά από τις διμερείς συνεργασίες προς μια εποχή διεπαγγελματικών συμμαχιών.

Οι προσδοκίες των καταναλωτών αναμένεται να αυξηθούν, καθιστώντας σημαντική για τις επιχειρήσεις την αξιοποίηση των μεγάλων δεδομένων και τη βελτίωση του τρόπου στόχευσης και κατηγοριοποίησης των πελατών τους, ενώ οι πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού θα συνεχίσουν να διαβρώνουν το μερίδιο αγοράς των παραδοσιακών παικτών της τουριστικής βιομηχανίας.

“Καθώς οι καταναλωτές αρχίζουν να περιμένουν περισσότερο εξατομικευμένο περιεχόμενο καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους, η τεχνολογία που διαχειρίζεται τη διαφοροποίηση των αεροπορικών ναύλων και των ταξιδιωτικών υπηρεσιών θα γίνει πιο περίπλοκη. Όσοι παίκτες δεν καινοτομούν αρκετά γρήγορα για να προσαρμοστούν σε αυτές τις αλλαγές, θα χάσουν τις ευκαιρίες ανάπτυξης» αναφέρει η έκθεση.