Στροφή προς τον οικολογικό τουρισμό φαίνεται πως έχει αρχίσει να κάνει η Ταϊλάνδη.

Ιδιαίτερα μετά τον υπερτουρισμό που είχαν βιώσει γνωστά μέρη του νησιού όπως η παραλία Maya Bay. Η περίφημη παραλία της ταινίας The Beach είχε πλημμυρίσει από τουρίστες καταστρέφοντας σταδιακά το βυθό της θάλασσας.

Για να σωθεί η παραλία Maya Bay, έπρεπε να κλείσει. Λόγω και του κορωνοϊού έμεινε κλειστή για τρία χρόνια.

Το γεγονός αυτό και η απουσία τουριστών επέτρεψε στη φύση να ανακάμψει. Το νερό έγινε πιο καθαρό, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι μεγάλωσαν και ακόμη και οι καρχαρίες επέστρεψαν.

Στροφή της Ταϊλάνδης στον οικολογικό τουρισμό

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης άδραξε την ευκαιρία για να επιταχύνει την πράσινη στροφή της. Τον Σεπτέμβριο του 2021, ανακοίνωσε το ετήσιο κλείσιμο των 127 εθνικών της πάρκων για αρκετούς μήνες. Με αυτόν τον τρόπο η φύση θα μπορέσει να αναπνεύσει.

Αυτή η πολιτική εφαρμόζεται ήδη στα νησιά Similan, στα δυτικά της χώρας. Έχουν γίνει το εργαστήριο μιας νέας μορφής τουρισμού, υπό υψηλή προστασία.

Η κυβέρνηση μέσω της ομάδας του «Envoy special» σκοπεύει να προστατεύσει την πανίδας και τη χλωρίδα του Εθνικού Πάρκου των Νήσων Similan. Η αποστολή τους είναι επίσης να ελέγχουν τα σκάφη: κανένας δεν μπορεί να περάσει τα όρια του πάρκου χωρίς άδεια.