Η Ιαπωνία έχει γίνει ξανά δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός μεταξύ των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ, αφού η κυβέρνηση στις 11 Οκτωβρίου χαλάρωσε τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που σχετίζονταν με τον COVID και άρχισε να δέχεται ανεξάρτητο τουρισμό, ενώ το Χονγκ Κονγκ έχει επίσης καταργήσει την καραντίνα στα ξενοδοχεία για όσους φθάνουν στην επικράτειά του.

Ως εκ τούτου η Ιαπωνία θα μπορούσε να επωφεληθεί από τα «ταξίδια εκδίκησης» των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο 5.900 κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ επισκέφτηκαν την Ιαπωνία τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους, σημειώνοντας μείωση 99,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019, πριν από την πανδημία.

Ωστόσο, περισσότεροι από 10.000 φαίνεται ότι επισκέφθηκαν την Ιαπωνία μέσα σε μία μόλις εβδομάδα ξεκινώντας από τις 11 Οκτωβρίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου.

Τα ταξίδια στην Ιαπωνία, τα οποία κάποια στιγμή σχεδόν εξαφανίστηκαν, έχουν ανακάμψει χάρη στις αλλαγές στις πολιτικές των κυβερνήσεων της Ιαπωνίας και του Χονγκ Κονγκ. Η ιαπωνική κυβέρνηση κατάργησε το ημερήσιο ανώτατο όριο αφίξεων και άρχισε να δέχεται ξανά μεμονωμένους ταξιδιώτες, ενώ η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ χαλάρωσε επίσης τους περιορισμούς εισόδου.

Τώρα η κυβέρνηση έχει εισαγάγει ένα μέτρο που ονομάζεται «0+3», το οποίο απαιτεί μόνο από τις διεθνείς αφίξεις να υποβάλλονται σε τριήμερη ιατρική παρακολούθηση στο σπίτι ή σε ξενοδοχείο της επιλογής τους.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο ταξιδιωτικών κρατήσεων Klook με έδρα το Χονγκ Κονγκ, οι αναζητήσεις που σχετίζονται με την Ιαπωνία αυξήθηκαν κατά 11 φορές από την προηγούμενη εβδομάδα, αφού η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη χαλάρωση του ημερήσιου ορίου αφίξεων. Δημοφιλείς προορισμοί είναι το Τόκιο, η Οσάκα και η Οκινάουα.

Το ιαπωνικό φαγητό είναι δημοφιλές μεταξύ των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ και πολλοί άνθρωποι έχουν μια θετική εικόνα για την Ιαπωνία μέσω των anime, μεταξύ άλλων. Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 2,29 εκατομμύρια Χονγκ Κονγκ, περίπου το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού της επικράτειας, επισκέφτηκαν την Ιαπωνία.