Σύνταξη: tourismtoday.gr

Σημαντικά έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, οι Σουηδοί που επιλέγουν να μετακομίσουν στην Πορτογαλία.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (INE), συνολικά 4.900 Σουηδοί υπήκοοι ζούσαν στην Πορτογαλία έως το 2019. Ο αριθμός τους είναι τρεις φορές πάνω από τους 1.500 που ζούσαν στη χώρα το 2007.

Η πλειονότητα των Σουηδών ζει στην πρωτεύουσα την Λισαβόνα (30,8%) και στην περιοχή του Αλγκάρβε (30,2%).
Ωστόσο η περιοχή επιλογής μπορεί να επεκταθεί εκτός αυτών των προορισμών, λαμβάνοντας υπόψη τον αυξανόμενο αριθμό νέων αφίξεων από την Σουηδία.

Γιατί οι Σουηδοί μετακομίζουν στην Πορτογαλία

Σύμφωνα με μελέτη του Daniel Rauhut, οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι Σουηδοί επιλέγουν την Πορτογαλία αντί για τη Σκανδιναβική χώρα είναι:

  • Βολικό κόστος διαβίωσης.
  • Ευεργετικό φορολογικό καθεστώς.
  • Φιλόξενοι ντόπιοι.
  • Καλό κλίμα.

Η μελέτη επισημαίνει ότι το ελκυστικό κόστος ζωής ήταν ο κύριος παράγοντας.
Άλλοι ανέφεραν το ευεργετικό φορολογικό καθεστώς, ενώ η ποιότητα ζωής στο σύνολο της προσέλκυσε τους Σουηδούς στην Πορτογαλία.

Τα χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας, η ασφάλεια και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης αναφέρθηκαν επίσης ως σημαντικοί παράγοντες που έκαναν τους Σουηδούς να επιλέξουν τη χώρα.

Η Πορτογαλία είναι η καλύτερη χώρα των Βρετανών για μετακόμιση

Η Πορτογαλία φημίζεται επίσης ως η καλύτερη χώρα των Βρετανών για μετακόμιση. Σύμφωνα με την Πορτογαλική Υπηρεσία Συνόρων και Μετανάστευσης (SEF) ο αριθμός τους αυξήθηκε 34,6% μεταξύ 2019 και 2020, ανεβάζοντας τον στο ιστορικό υψηλό των 46.238.

Επιπλέον, οι Βρετανοί αντιπροσωπεύουν τη δεύτερη μεγαλύτερη εθνικότητα στην Πορτογαλία. Τους έχει προσελκύσει το φορολογικό καθεστώς των μη κατοίκων, ενώ αρκετοί Βρετανοί που επέστρεψαν στην Πορτογαλία μετά το Brexit.