Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να αυξήσει τις τιμές των βίζας κατά 15- 20% για τους διεθνείς επισκέπτες από τον επόμενο μήνα για να βοηθήσει να πληρωθούν οι αυξήσεις των μισθών του δημόσιου τομέα.

Ειδικότερα, από τις 4 Οκτωβρίου, το κόστος βίζας για διαμονή λιγότερο από έξι μήνες θα αυξηθεί κατά 15 λίρες και θα κυμανθεί στις 115 λίρες, ενώ η τιμή της φοιτητικής βίζας θα αυξηθεί κατά 127 λίρες σε 490 λίρες.

Η κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει αύξηση 15% στο κόστος έκδοσης βίζας για εργασία και επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούλιο. Θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στα τέλη για θεωρήσεις προτεραιότητας, θεωρήσεις σπουδών και πιστοποιητικά χορηγίας, τα οποία θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 20%.

Σύστημα Ηλεκτρονικής Ταξιδιωτικής Εξουσιοδότησης

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται επίσης να αρχίσει να εφαρμόζει το νέο του σύστημα Ηλεκτρονικής Ταξιδιωτικής Εξουσιοδότησης (ETA) για επισκέπτες που προέρχονται από χώρες χωρίς βίζα, το οποίο θα τεθεί σταδιακά από τον Οκτώβριο, όταν αρχικά θα ισχύει μόνο για επισκέπτες από το Κατάρ. Το ETA θα έχει αρχική χρέωση 10 λίρες ανά επιβάτη.

Το ETA του Ηνωμένου Βασιλείου θα λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με το μακροχρόνιο σύστημα ESTA των ΗΠΑ για ταξιδιώτες χωρίς βίζα και μόλις χορηγηθεί θα ισχύει για πολλαπλές επισκέψεις σε μια περίοδο δύο ετών.

 

Θα επιτρέψει στους επισκέπτες να έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για έως και έξι μήνες για τουρισμό, επιχειρήσεις, σπουδές και επίσκεψη στην οικογένεια και τους φίλους. Απαιτείται επίσης για όσους διέρχονται από αεροδρόμιο του Ηνωμένου Βασιλείου σε άλλο προορισμό, ακόμη και αν δεν διέρχονται από συνοριακό έλεγχο.

Οι υπήκοοι του Κατάρ θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τη νέα ηλεκτρονική εξουσιοδότηση από τις 25 Οκτωβρίου για ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις 15 Νοεμβρίου και μετά.

Στη συνέχεια, το σύστημα θα επεκταθεί σε επισκέπτες από άλλες χώρες του Κόλπου – Μπαχρέιν, Ιορδανία, Κουβέιτ, Ομάν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – στις αρχές του 2024.

Οι άνθρωποι από αυτές τις χώρες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ETA από την 1η Φεβρουαρίου για ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις 22 Φεβρουαρίου.

Στη συνέχεια, η απαίτηση υποβολής αίτησης για ETA θα εφαρμοστεί σε πολίτες άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.