Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Γαλλία είναι ένας ιδιαίτερα περιζήτητος τουριστικός προορισμός, που προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο στις εκπληκτικές τοποθεσίες των καλοκαιρινών διακοπών της.

Ωστόσο, το overtourism απειλεί σημαντικά τα εύθραυστα οικοσυστήματα σε ορισμένες περιοχές, όπως στις Κάννες και στο Μοντ Μπλανκ.

Παρά τα οικονομικά οφέλη του μαζικού τουρισμού περιορίζεται η πρόσβαση σε αυτές τις περιοχές για τις τοπικές κοινωνίες, για την αποφυγή ζημιών.

Το καλοκαίρι του 2022, εισήχθη ένα σύστημα κρατήσεων στην περιοχή Μπους-ντυ-Ρον. Το σύστημα θα επεκταθεί για τη θερινή περίοδο του 2023 στα Καλόνκ Σουζιτόν και Πιέρ Τομπέ, που βρίσκονται λίγο έξω από τη Μασσαλία.

Για να επισκεφθείτε αυτές τις περιοχές, πρέπει να κάνετε κράτηση για τα Σαββατοκύριακα 17 και 18 Ιουνίου, 24 και 25 Ιουνίου και 9 και 10 Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, το σύστημα θα λειτουργεί καθημερινά από την 1η Ιουλίου έως τις 3 Σεπτεμβρίου, με όριο τους 400 επισκέπτες την ημέρα στον στενό βραχώδη όρμο.

Πρόκειται για σημαντική μείωση από το προηγούμενο όριο των 2.500 επισκεπτών την ημέρα λόγω σοβαρής διάβρωσης που προκαλείται από υπερβολική χρήση του χώρου. Το Εθνικό Πάρκο Καλόνκ προσελκύει περίπου 3 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

6.000 επισκέπτες την ημέρα στο Πορτ Κρο

Για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση μιας ποιοτικής τουριστικής εμπειρίας αποφεύγοντας τον μαζικό τουρισμό, το Εθνικό Πάρκο Πορτ Κρο (Νησιά Ιέρ) -συμπεριλαμβανομένου του νησιού Πορκερόλ- περιορίζει τους ημερήσιους επισκέπτες σε 6.000 από τα τέλη Ιουνίου έως τις 31 Αυγούστου.

Επιπλέον, κόφτης πέφτει και στον αριθμό επιβατών της δημόσιας υπηρεσίας θαλάσσιων λεωφορείων.

Το εθνικό πάρκο στην Κυανή Ακτή (περιλαμβάνει τα νησιά Πορτ Κρο, Πορκερόλ και Λεβάν), έχει καταφύγει σε όριο επισκεπτών λόγω της άφιξης σχεδόν 10.000 ατόμων σε μια μέρα στο νησί Πορκερόλ. Το νησί παλεύει με χρόνια έλλειψη πόσιμου νερού και οι αρχές πρέπει να φέρνουν νερό με βυτιοφόρα κάθε σεζόν.

 

Δεν υπάρχει πρόσβαση στο Μοντ Μπλανκ χωρίς κράτηση

Η πρόσβαση στο υψηλότερο σημείο των Άλπεων, το Μοντ Μπλανκ, θα περιορίζεται πλέον σε 214 ορειβάτες ετησίως.

Η περιφέρεια Οτ Σαβουά αποφάσισε να μειώσει τον κίνδυνο ατυχημάτων και την ποσότητα των απορριμμάτων που αφήνουν πίσω οι ορειβάτες σε μεγάλα υψόμετρα.

Ο περιορισμός θα ισχύει στα τρία καταφύγια Νιντ Εγκλ, Τετ Ρούς, Tête Rousse και Γκοτές, από τα μέσα Μαΐου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο μεγάλος αριθμός τουριστών που επισκέπτονται τα ψηλά βουνά έχει αυξήσει τον κίνδυνο λόγω της κλιματικής αλλαγής, η οποία προκαλεί το λιώσιμο των παγετώνων και τον κίνδυνο πτώσεων βράχων, κατολισθήσεων και καταρρεύσεων.

Όρια στο νησί Βρεά

Το νησί Βρεά στη Βρετάνη έχει εφαρμόσει ποσοστώσεις αυτό το καλοκαίρι για να αποτρέψει και τον υπερτουρισμό.

Το νησί, γνωστό και ως το «Μαργαριτάρι της Ακτής της Πανοπλίας», θα περιορίσει τους καθημερινούς επιβάτες της υπηρεσίας μεταφοράς σε 4.700 μεταξύ 14 Ιουλίου και 25 Αυγούστου.

Αυτό μειώθηκε σημαντικά από τα 6.000 άτομα που αποβιβάστηκαν στο νησί των τριών χιλιομέτρων το 2022.

Η αποτελεσματικότητα του συστήματος θα αξιολογηθεί στο τέλος της σεζόν, με πιθανή παράταση έως το 2024.

Παρόμοια μέτρα διατήρησαν με επιτυχία τη βιοποικιλότητα σε άλλες τοποθεσίες. Τα νησιά Λαβετσί στην Κορσική και οι υπεύθυνοι στο GR20 (ένα μυθικό μονοπάτι πεζοπορίας μεγάλων αποστάσεων που διασχίζει το νησί της Κορσικής) σχεδιάζουν επίσης να εισαγάγουν ποσοστώσεις για την προστασία των φυσικών περιοχών τους.

Τα Λαβετσί εξετάζουν το ενδεχόμενο να περιορίσουν τους ημερήσιους επισκέπτες στους 200 ενώ παρόμοιο σχέδιο αναμένεται να εφαρμοστεί και το GR20.