Περίπου 519.000 Κουβανοί ταξίδεψαν στο εξωτερικό, πραγματοποιώντας 889.000 ταξίδια κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2019.

Αυτό αποκαλύπτουν πρόσφατα στοιχεία  σημειώνοντας του υπουργείου Εξωτερικών του νησιού.

Η αύξηση αντανακλά τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών σε χώρες όπως η Νικαράγουα και ο Παναμάς. Μάλιστα ο τελευταίος είναι ο προτιμώμενος προορισμός των Κουβανών για τουριστικό ψώνια.

Η ανάπτυξη του εξερχόμενου τουρισμού είναι πλέον γεγονός, παρά το κλείσιμο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αβάνα και τη μείωση της ισχύος της θεώρησης για τους Κουβανούς που επισκέπτονται τις ΗΠΑ

Από τα συνολικά ταξίδια, 1,6 εκατ. κατευθύνθηκαν προς τις ΗΠΑ.

Συνολικά 551.908 Κουβανοί ταξίδεψαν στο εξωτερικό για προσωπικούς λόγους το 2018.

Υπενθυμίζεται ότι η μεταρρυθμιστική πολιτική του 2013, περιλάμβανε την κατάργηση της υποχρεωτικής άδειας εξόδου για τους Κουβανούς και τους χαλαρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους μετανάστες που επιδιώκουν να επιστρέψουν.

Αυτός ο κανονισμός επέκτεινε τον χρόνο που ένας Κουβανός μπορεί να παραμείνει στο εξωτερικό χωρίς να χάσει το δικαίωμά του να επιστρέψει.

Ειδικότερα, από τους 11 μήνες έφτασε τους 24. Τέλος, ο χρόνος που μπορούσαν να επισκεφθούν το νησί οι μετανάστες Κουβανοί αυξήθηκε από 60 σε 90 ημέρες.