Ακριβότερα θα πληρώνουν σύντομα οι Βρετανοί τα ταξίδια προς την Ελλάδα, Κροατία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία.
Αυτό θα συμβεί λόγω μιας χρέωσης την οποία θα επιβαρύνονται προκειμένου να εισέλθουν στις εν λόγω χώρες, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mirror.
Η συγκεκριμένα εξέλιξη έρχεται στον απόηχο της εισαγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενός “νέου εντύπου απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης βίζας για χώρες εκτός ΕΕ”, γεγονός που σημαίνει ότι οι επισκέπτες θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον 7 € (5,92 £).
Το ευρωπαϊκό σύστημα ταξιδιωτικών πληροφοριών και εξουσιοδότησης (ETIAS) θα ισχύει για πολίτες χωρών εκτός ΕΕ από περίπου 60 χώρες που έχουν ταξίδια χωρίς βίζα εντός της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ωστόσο, για τους Βρετανούς ανακοινώθηκε ότι η νέα χρέωση θα καθυστερήσει μέχρι τα τέλη του 2023, σύμφωνα με την αναφορά της Daily Mirror.
Συγκεκριμένα, η Ινδία δεν θα επηρεαστεί από αυτή την κίνηση καθώς δεν είναι μία των χωρών που είναι επιλέξιμες για αίτηση για ETIAS και επίσκεψη στην Ευρώπη χωρίς βίζα.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το σύστημα έχει προγραμματιστεί να ανοίξει τον Νοέμβριο του 2023, «που σημαίνει ότι οι περισσότεροι παραθεριστές στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι απίθανο να αντιμετωπίσουν τη χρέωση μέχρι το 2024. Η νέα χρέωση θα ισχύει για οποιονδήποτε από 18 έως 70 ετών. Κάθε αίτηση θα διαρκέσει για τρία χρόνια, και πιστεύεται ότι η διαδικασία έγκρισης θα πρέπει να διαρκέσει μόνο λίγα λεπτά στις περισσότερες περιπτώσεις», ανέφερε η έκθεση.