της Εύας Οικονομάκη

Στη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου ξενοδοχείων, συνολικής δυναμικότητας 10.000 δωματίων, εκ των οποίων τα 6.000 θα βρίσκονται στην Ελλάδα στοχεύει σε βάθος τριετίας η HIG, η οποία έχει ήδη εντάξει 8 ξενοδοχεία επί ελληνικού εδάφους στη λειτουργική πλατφόρμα της, Ella Resorts. Επόμενος στόχος του αμερικανικού επενδυτικού fund είναι η επέκταση στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα σε χώρες της Μεσογείου, με αιχμή την Ιταλία και την Ισπανία.

Έχοντας ήδη ένα portfolio, η αξία του οποίου εκτιμάται στο 1 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των αναβαθμίσεων, η HIG, βάσει πλάνου, έχει δρομολογήσει για επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 200 εκατ. ευρώ για τα ξενοδοχεία που βρίσκονται ήδη στην Ella Resorts. Μέχρι σήμερα το fund έχει παρουσία στη Ρόδο, στην Κέρκυρα, στην Κρήτη και στην Αττική.

Το πλάνο για τα ξενοδοχεία

Κάτω από την ομπρέλα των Ella Resorts τη φετινή σεζόν λειτούργησαν 5 ξενοδοχεία, δύο στη Ρόδο, τα Elissa και Helea Resorts, και τρία στην Κέρκυρα, τα Capo Di Corfu, Pelekas Monastery και Mon Repos Palace. Φέτος, σε σχέση με πέρυσι, δεν λειτουργεί το πρώην La Grotta Verde στην Κέρκυρα, το οποίο θα μετονομαστεί σε Alkyna Lifestyle Beach Resort και βρίσκεται σε διαδικασία πλήρους ανακαίνισης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο τζίρος των ξενοδοχείων της Ella Resorts θα κινηθεί φέτος στα περσινά επίπεδα, πέριξ των 55 εκατ. ευρώ, με μία μονάδα λιγότερη (La Grotta Verde) στο δυναμικό της λόγω του προγράμματος ανακαίνισης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Παράλληλα, προετοιμάζονται και οι ανακαινίσεις των δύο ξενοδοχείων Capo Di Cordu και Pelekas Monastery, συνολικής δυναμικότητας άνω των 650 δωματίων, που θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο του 2024. Έτσι, την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τους επιτελείς της Ella Resorts, θα λειτουργήσουν και πάλι 5 ξενοδοχεία, τα δύο της Ρόδου, το ανακαινισμένο Alkyna Lifestyle Beach Resort στην Κέρκυρα, το Mon Repos Palace, ενώ θα προστεθεί και το πρώην Aldiana Club, στην περιοχή του Μόχλου στην Κρήτη, το οποίο, μετά από την ανακαίνιση και την αναβάθμισή του σε 5άστερο θα λειτουργήσει ως Rocrita Lifestyle Beach Resort, με συνολική δυναμικότητα 360 δωμάτια.

«Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξή μας στον ξενοδοχειακό κλάδο, έχουμε θέσει τρία βασικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι μονάδες που θέλουμε να εντάξουμε στο χαρτοφυλάκιό μας. Για να εξαγοράσουμε κάποιο ξενοδοχείο πρέπει πρώτον να απέχει έως 1,5 ώρα από κάποιο διεθνές αεροδρόμιο, δεύτερον να έχει δυναμικότητα άνω των 200 δωματίων ή δυνατότητα επέκτασης σε περισσότερα από 200 δωμάτια και τρίτον να είναι παραθαλάσσιο (beachfront). Συνεχίζουμε και αναζητούμε ευκαιρίες στην Χαλκιδική, στην Κρήτη και σε άλλα νησιά», επισήμανε, στο πλαίσιο σχετικής ενημέρωσης για τα σχέδια της HIG, ο Κωνσταντίνος Μπήτρος, CEO Inventio Group και Streem Global.

Στο χαρτοφυλάκιο της Ella Resorts, του ξενοδοχειακού βραχίονα της HIG, περιλαμβάνεται και το πρώην ξενοδοχείο Aλθέα, γνωστό ως «ξενοδοχείο της Χούντας, στην Αγία Μαρίνα Αττικής, δυναμικότητας περίπου 350 δωματίων. Στην παρούσα φάση το συγκεκριμένο project, προϋπολογισμού 70-80 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε πρώιμο μελετητικό, αδειοδοτικό και δανειοδοτικό στάδιο. Ως προς την ανακαίνιση του συγκεκριμένου ξενοδοχείου, οι επιτελείς της HIG εξετάζουν, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο ανάπτυξής του κατά τα πρότυπα των condo hotels, με την κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών εντός του νέου συγκροτήματος.

Σε ό,τι αφορά το τουριστικό χαρτοφυλάκιο του αμερικανικού fund, υπενθυμίζεται ότι το 2022 η HIG εξαγόρασε από τις τράπεζες τα δάνεια της εταιρείας Κυπριώτης Α.Ε., συνολικής ονομαστικής αξίας άνω των 140 εκατ. ευρώ.

Νέες πλατφόρμες

Την ίδια στιγμή, η Inventio, o operating partner της HIG στην Ελλάδα, προσανατολίζεται στην ανάπτυξη δύο ακόμη πλατφορμών, η μία εκ των οποίων θα επικεντρώνεται στην αγροδιατροφή. Το fund έχει ήδη επενδύσει στην ελληνική αγορά συστηματικά και μακροπρόθεσμα περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ, η HIG έχει αυτό το διάστημα υπό ανάπτυξη έργα συνολικού προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο για τα logistics

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο των logistics, τον δεύτερο τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται η HIG στην Ελλάδα, το fund έχει αναπτύξει τη λειτουργική πλατφόρμα Streem Global, μέσω της οποίας έχει δρομολογηθεί η ενοποίηση των εταιρειών που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό του. «Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε φάση ενοποίησης των εταιρειών. Στόχος είναι η οικονομική και λειτουργική ενοποίηση των εταιρειών και θα χρειαστούν περίπου 18 μήνες ώστε να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο “όχημα” που θα αναδείξει την Ελλάδα ως στρατηγικό πυλώνα ανάπτυξης σε κέντρα διαμετακόμισης παγκοσμίου εμβέλειας», τόνισε, στο πλαίσιο ενημέρωσης, ο Δημήτρης Καλλιγέρης, COO Streem Global.

Το μεγαλύτερο project της HIG, ύψους 300 εκατ. ευρώ, αφορά τη μετατροπή του πρώην εργοστασίου της Ελληνικής Χαλυβουργίας Α.Ε. σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης (μέσω τραίνου, πλοίου, φορτηγών – trimodal), με την έναρξη των σχετικών εργασιών να τοποθετείται στις αρχές του 2025.

To προφίλ

H H.I.G. Capital Advisors LLC είναι ένας διαχειριστής κεφαλαίων με πάνω από 62 δισ. ευρώ ενεργητικό. Ως διαχειρίστρια κεφαλαίων, έχει επενδύσει συστηματικά και μακροπρόθεσμα στην Ελλάδα περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ, με επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων άνω των 400 εκατ. ευρώ. H Inventio αποτελεί τον αποκλειστικό συνεργάτη της HIG στην Ελλάδα. Πρόσφατα, η εταιρεία προχώρησε στη σύσταση της Inventio Edge Development που ανέλαβε το συντονισμό του μελετητικού, αδειοδοτικού και κατασκευαστικού αντικειμένου των έργων της HIG.