Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι Ρώσοι ιδιοκτήτες ιδιωτικών τζετ αντικαθιστούν τα ταξίδια τους στη κοσμοπολίτικη Γαλλική Ριβιέρα και τις εξωτικές Σεϊχέλες, με νέους προορισμούς που είναι πλέον το Ντουμπάι και Τουρκία.

Μόλις δύο χρόνια πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, το ιδιωτικό Boeing 737 του Ρώσου ολιγάρχη Βλαντιμίρ Γιεβτουσένκοφ διέσχισε τον κόσμο, από τη Γαλλική Ριβιέρα, τις Μαλδίβες και τις Σεϊχέλες έως παγκόσμιες πρωτεύουσες και χρηματοπιστωτικά κέντρα.

Φέτος, το lear jet επισκέφτηκε μερικές φορές τα πρώην σοβιετικά κράτη Κιργιστάν, Καζακστάν και Λευκορωσία, μαζί με την Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πτήσεων από το Flightradar24.

Μετά την έναρξη της εισβολής, το αεροπλάνο πετούσε μεταξύ των αεροδρομίων της Τουρκίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ομάν και του Καζακστάν για το υπόλοιπο του 2022, χωρίς να περάσει ποτέ στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Έκανε μόνο 14 ταξίδια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Σε ένδειξη τόσο των περιορισμών όσο και της εμβέλειας των δυτικών κυρώσεων που ίσχυαν μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, ορισμένοι από τους πλούσιους και ισχυρούς της Ρωσίας βρίσκουν τρόπους να διατηρούν τα προσωπικά τους αεροσκάφη.
Όμως τα μέτρα έχουν περιορίσει δραστικά τα σημεία που μπορούν να ταξιδεύουν τα αεροπλάνα.

Πού επιβάλλονται κυρώσεις στους Ρώσους ταξιδιώτες

Λόγω των κυρώσεων, τα ρωσικά αεροσκάφη απαγορεύεται να εισέλθουν στα 27 κράτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου οι Ρώσοι ολιγάρχες πετούσαν στο παρελθόν συχνά για επαγγελματικούς λόγους και αναψυχή. Πολλά λίαρ τζετ ήταν νηολογημένα σε αυτά πριν από τον πόλεμο.

Το Boeing που συνδέεται με τον Βλαντιμίρ Γιεβτουσένκοφ ήταν μεταξύ των τουλάχιστον 50 lear jet που καταχωρήθηκαν εκ νέου υπό ρωσική σημαία μετά από την εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.
Σύμφωνα με το μητρώο αεροσκαφών της Ρωσίας, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Rosaviatsiya τον Αύγουστο, το αεροσκάφος είχε καταχωρηθεί υπό ρωσική σημαία στα τέλη Δεκεμβρίου.
Ο συνολικός αριθμός των επιχειρησιακών αεροσκαφών υπό ρωσική σημαία είναι τώρα 145, από 97 στις αρχές Μαρτίου 2022.

Η τοποθέτηση των αεροπλάνων υπό ρωσική σημαία τους επιτρέπει να πετούν από και προς χώρες που δεν έχουν επιβάλει απαγόρευση πτήσεων ή όπου δεν επιβάλλονται κυρώσεις σε μεμονωμένους ταξιδιώτες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και του Ντουμπάι.