
Η αύξηση του κόστους των ταξιδιών προς την Ευρώπη το φετινό καλοκαίρι, που αγγίζει το 38% σε σχέση με πέρυσι, αναγκάζει όλο και περισσότερους Αμερικανούς να αναζητούν value for money προορισμούς, διατηρώντας όμως υψηλές απαιτήσεις ως προς την ποιότητα της εμπειρίας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Squaremouth, της κορυφαίας υπηρεσίας σύγκρισης ταξιδιωτικής ασφάλισης στις ΗΠΑ, το μέσο κόστος ενός ευρωπαϊκού ταξιδιού για το 2025 ανέρχεται στα 10.346 δολάρια. Το ποσό αυτό έχει οδηγήσει στη στροφή προς εναλλακτικές και πιο οικονομικές χώρες, που προσφέρουν πολιτισμό, φυσική ομορφιά και ανταγωνιστικό κόστος.
Οι 10 πιο οικονομικοί ευρωπαϊκοί προορισμοί για το 2025:
● Πολωνία – $5.505
● Φινλανδία – $6.577
● Αυστρία – $7.177
● Γροιλανδία – $7.321
● Γερμανία – $7.897
● Ιρλανδία – $8.258
● Ισπανία – $8.699
● Ηνωμένο Βασίλειο – $8.779
● Πορτογαλία – $8.903
● Σουηδία – $9.072
Η ανακατανομή αυτή στη ζήτηση δημιουργεί ευκαιρίες για προορισμούς που δεν βρίσκονταν έως σήμερα στην κορυφή των αμερικανικών επιλογών, να προσελκύσουν ταξιδιώτες με υψηλή κατά κεφαλήν δαπάνη, αλλά και αυξημένη ευαισθησία στο κόστος.
Ασφάλεια και υγεία στην πρώτη γραμμή
Οι σύγχρονοι ταξιδιώτες δείχνουν αυξημένη προσοχή σε θέματα ασφάλειας. Η κάλυψη “Cancel for Any Reason” παρουσιάζει εντυπωσιακή άνοδο (12% από 5% το 2024), ενώ το 52% των ταξιδιωτών δηλώνει ότι η μεγαλύτερη ανησυχία τους είναι το ενδεχόμενο ασθένειας ή τραυματισμού κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Χαρακτηριστικά, οι αιτήσεις αποζημίωσης για ιατρικά έξοδα κάλυψαν το 27% όλων των αποζημιώσεων ταξιδιωτικής ασφάλισης το 2024 – το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ όλων των κατηγοριών.
Προοπτικές για την Ευρώπη και ειδικά για την Ελλάδα
Η Ελλάδα, με το πλούσιο πολιτιστικό της απόθεμα και τις αυθεντικές εμπειρίες που προσφέρει, βρίσκεται σε θέση ισχύος να εκμεταλλευτεί τη νέα τάση. Η στρατηγική επανατοποθέτηση λιγότερο προβεβλημένων προορισμών, σε συνδυασμό με επενδύσεις σε υποδομές, υπηρεσίες υγείας και τουριστική διαφοροποίηση, μπορεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της.
Πρόκειται για μια χρυσή ευκαιρία, την οποία ο ελληνικός τουριστικός κλάδος καλείται να αξιοποιήσει με στοχευμένες δράσεις προώθησης και αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος – ειδικά σε δευτερεύοντες, ανερχόμενους προορισμούς πέρα από τα κλασικά “αστέρια” της χώρας.