Σύνταξη: tourismtoday.gr

Εάν είστε κάτω από 35 ετών και αγαπάτε την πεζοπορία το Ίδρυμα Cammino Minerario di Santa Barbara (CMSB) στην Σαρδηνία σας προσφέρει τρεις δωρεάν διανυκτερεύσεις, με πρωινό.

Μόνη προϋπόθεση είναι να περπατήσετε το μονοπάτι εξόρυξης της Santa Barbara 500 χλμ. Πρόκειται για μία ιστορική, πολιτιστική και θρησκευτική διαδρομή νοτιοδυτικά του νησιού κατά μήκος αρχαίων μονοπατιών εξόρυξης μέσα από αμμόλοφους, δάση βελανιδιάς και ψηλούς βράχους στη Μεσόγειο.

Ακολουθώντας τα βήματα των ανθρακωρύχων οι πεζοπόροι ταξιδιώτες ξεκλειδώνουν μέρος της ιστορίας του νησιού της Ιταλίας, σε συνδυασμό με την αυθεντικότητα της εμπειρίας.

Η πρωτοβουλία του CMSB «Leg’s go in Cammino» διαρκεί έως τις 15 Ιουνίου. Μετά από παύση τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής, ξεκινά ξανά μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 31 Δεκεμβρίου 2024.

Χωρισμένη σε 30 στάδια με μέσο μήκος 16 χλμ, η διαδρομή χρειάζεται περίπου ένα μήνα για να ολοκληρωθεί συνολικά.
Το Ίδρυμα προσφέρει τρεις διανυκτερεύσεις δωρεάν στους ταξιδιώτες σε καταλύματα που βρίσκονται κατά μήκος της πεζοπορίας, όπως ξενώνες, κάμπινγκ, ξενοδοχεία, B&B και ιδιωτικές κατοικίες.

Οσοι θέλουν να λάβουν μέρος, θα πρέπει να κάνουν αίτηση για να πάρουν το «διαβατήριο περιπατητή» από τον ιστότοπο του CMSB έναντι συνδρομής 5 ευρώ.
Στη συνέχεια, θα λάβουν ένα email με τρία δωρεάν κουπόνια για κρατήσεις κατά μήκος του μονοπατιού από 24 επιλογές για διαμονή.

Τι το ιδιαίτερο έχει το μονοπάτι εξόρυξης της Santa Barbara

Η Santa Barbara ήταν η προστάτιδα των ανθρακωρύχων, στην οποία οι άνδρες προσεύχονταν πριν κατέβουν στους σκοτεινούς λάκκους και η διαδρομή είναι διάσπαρτη από εκκλησάκια στηνν χάρη της.

Αυτή η σκληρή ιστορία είναι σε ανίθεση τους καταπράσινους ορίζοντες του νησιού. Ξεκινώντας από τη μικρή πόλη Ιγκλέσιας στα νοτιοδυτικά, οι περιπατητές ακολουθούν τα μονοπάτια από χαλίκι, τα μονοπάτια των μουλαριών και τις εγκαταλειμμένες σιδηροδρομικές γραμμές των ανθρακωρυχείων.

Κάθε ένα από τα 30 μονοπάτια οδηγούν σε ερείπια ορυχείων και εγκαταλελειμμένα χωριά, με φόντο όμορφες παράκτιες εκτάσεις και θέα που κόβει την ανάσα.
Ωστόσο, δεν είναι όλα απομεινάρια από τη Βιομηχανική Επανάσταση. Κάποια χρονολογούνται από τους ρωμαϊκούς χρόνους, μαρτυρώντας τα στοιχεία της χιλιετούς μεταλλευτικής εποποιίας της Σαρδηνίας.

Άλλα αξιοθέατα περιλαμβάνουν τα μαγευτικά σπήλαια San Giovanni, τον μαγευτικό καταρράκτη Piscina Irgas και τα δάση βελανιδιάς Marganai.