Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι τουρίστες στη Ρώμη που επισκέπτονται το Πάνθεον θα χρεωθούν σύντομα με εισιτήριο 5 ευρώ βάσει συμφωνίας που υπεγράφη από αξιωματούχους του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού και της Καθολικής Εκκλησίας.

Χτισμένος τον πρώτο αιώνα π.Χ., ο εντυπωσιακός θολωτός ναός είναι ο πιο δημοφιλής πολιτιστικός χώρος της Ιταλίας και προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.
Μετατράπηκε σε καθολική εκκλησία το 609 μ.Χ., μετονομάστηκε σε Βασιλική της Αγίας Μαρίας και των Μαρτύρων και εκεί τελείται τακτικά λειτουργία.

Τα έσοδα από το νέο τέλος εισόδου θα μοιράζονται. Το υπουργείο Πολιτισμού θα λαμβάνει το 70% για να βοηθήσει στην κάλυψη των δαπανών συντήρησης και καθαρισμού και το υπόλοιπο να πηγαίνει στη μητρόπολη της Ρώμης.

Γιατί το Πάνθεον θα χρεώσει εισιτήριο εισόδου

Ο υπουργός Πολιτισμού Gennaro Sangiuliano δήλωσε ότι η κίνηση αυτή είναι θέμα “καλής λογικής”.
Η καθιέρωση εισιτηρίου εισόδου έρχεται πέντε χρόνια αφότου μια προηγούμενη κυβέρνηση έθεσε στο συρτάρι τα σχέδια του. Πλέον εισιτήριο θα πληρώνουν:

  • Οι επισκέπτες άνω των 25 ετών θα χρεώνονται 5 ευρώ
  • Οι επισκέπτες κάτω των 25 ετών θα χρεώνονται με μειωμένη τιμή 2 ευρώ.
  • Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για τους κατοίκους της Ρώμης, τους ανήλικους, τους ανθρώπους που παρακολουθούν τη λειτουργία και το προσωπικό της βασιλικής, μεταξύ άλλων.

Δεν δόθηκε ημερομηνία για την καθιέρωση του τέλους, καθώς οι αρμόδιοι επεξεργάζονται τις τεχνικές λεπτομέρειες.
Επί του παρόντος, η είσοδος είναι ελεύθερη και απαιτείται κράτηση για τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε χρόνο στις 21 Απριλίου, για τον εορτασμό των γενεθλίων της Ρώμης, πολλά μουσεία και μνημεία έχουν δωρεάν είσοδο για μια ημέρα.