Σύνταξη: tourismtoday.gr

Μπορεί φέτος το καλοκαίρι να ταλαιπωρήθηκαν οι επιβάτες από το χάος σε πολλά αεροδρόμια της Ευρώπης, ωστόσο υπάρχει ένα που μείωσε σημαντικά τον χρόνο αναμονής στην ουρά για τον έλεγχο.

Μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου, οι επιβάτες στο αεροδρόμιο Humberto Delgado της Λισαβόνας περίμεναν λιγότερες ώρες στον έλεγχο, σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες.

Ο χρόνος αναμονής μειώθηκε από μία ώρα και 50 λεπτά σε μόλις 50 λεπτά κατά την εφαρμογή ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τον Fernando Silva διευθυντή της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Συνόρων (SEF), το επίτευγμα που λειτούργησε ως πρότυπο και καταγράφεται από το Aeroportos de Portugal είναι ο μέγιστος χρόνος αναμονής που πρέπει να περιμένει ένας επιβάτης κάθε μέρα στον έλεγχο των συνόρων.

Τι περιελάμβανε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του αεροδρομίου Humberto Delgado

Το νέο σχέδιο έκτακτης ανάγκης του αεροδρομίου Humberto Delgado, που ίσχυε για τους καλοκαιρινούς μήνες, περιελάμβανε πολλά μέτρα που εφαρμόστηκαν τον Ιούνιο.
Μεταξύ των οποίων ήταν η αποστολή 200 επιθεωρητών και 168 πρακτόρων εξυπηρέτησης επιβατών (PSP), εκτός από τεχνολογικές και επιχειρησιακές λύσεις, που σταδιακά τέθηκαν σε ισχύ από τις αρχές του Ιουλίου.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Πορτογαλίας αποκάλυψε ότι ο αριθμός των επιβατών που διαχειρίστηκε η SEF το πρώτο εξάμηνο του έτους αυξήθηκε κατά 344% σε σύγκριση με πέρυσι (Ιούνιος). Εφτασε συνολικά τα 24,3 εκατομμύρια, 186% περισσότερο από τον Ιούνιο του 2021.

Ο αριθμός των επιβατών παραμένει μειωμένος κατά 12,8% σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Αλλά υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα ποσοστά θα βελτιωθούν και θα στραφούν σε κανονικά επίπεδα.

Το αεροδρόμιο Humberto Delgado της Λισαβόνας, υποδέχτηκε 12,1 εκατομμύρια επιβάτες το πρώτο εξάμηνο του έτους. Αυτό, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% του συνόλου των επιβατών της Πορτογαλίας.
Τα ποσοστά επιβατών του Humberto Delgado ήταν 381% περισσότερα από το 2021, αλλά μειωμένα 17% σε σύγκριση με το 2019.