της Εύας Οικονομάκη

Στο μοντέλο αεροπορική θέση-ξενοδοχειακή κλίνη φαίνεται ότι θα στηριχθεί φέτος ο ελληνικός τουρισός δεδομένων των αλλαγών που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού στις συνήθειες των ταξιδιωτών.

«Η φετινή χρονιά θα βασιστεί στον συνδυασμό αεροπορικής θέσης με ξενοδοχειακή κλίνη. Φέτος οι τουρίστες θέλουν να ταξιδέψουν απευθείας στον προορισμό τους με ασφάλεια και γι’ αυτό προτιμώνται τα πακέτα», επισημαίνουν στο tourismtoday παράγοντες της τουριστικής αγοράς, με την υγειονομική κρίση να καθορίζει και την πορεία του φετινού καλοκαιριού.

«Αυτή την περίοδο οι ταξιδιώτες θέλουν να ελαχιστοποιούν τον χρόνο παραμονής τους σε αεροδρόμια και αποφεύγουν τον συνδυασμό δύο και τριών προορισμών, γιατί το βασικό τους ζητούμενο είναι η ασφάλεια. Θέλουν μία διαδρομή και επιλέγουν να περάσουν περισσότερο χρόνο σε έναν μόνο προορισμό», εξηγούν, αναδεικνύοντας τη σημασία να διατηρηθεί η καλή επιδημιολογική εικόνα στους ελληνικούς προορισμούς, καθώς αυτή θα κρίνει εν πολλοίς την πορεία των κρατήσεων. «Είναι κομβικό οι ελληνικοί προορισμοί να “πρασινίσουν”, να μην υπάρχουν “πορτοκαλί” και “κόκκινοι” προορισμοί», τονίζουν.

Στην ίδια κατεύθυνση, άλλωστε, οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, ανταποκρινόμενες στην τάση που καταγράφηκε το 2020, έχουν σχεδιάσει το πτητικό τους έργο για το 2021, δίνοντας έμφαση στις περισσότερες απευθείας πτήσεις στην περιφέρεια και στα ελληνικά νησιά, έναντι των δρομολογίων μέσω hubs, πρακτική που ακολουθούν παραδοσιακά οι low cost εταιρείες και οι tour operators.

Η εικόνα των κρατήσεων

Στον «πάγο» βρίσκονται, την ίδια στιγμή, οι προκρατήσεις για την ερχόμενη τουριστική σεζόν, με τους ξενοδόχους να εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την εξέλιξη της σεζόν. «Ο ρυθμός των κρατήσεων είναι παγωμένος. Υπάρχουν λίγες κρατήσεις και η πλειονότητα αυτών που υπάρχουν σήμερα είναι εκείνες που μεταφέρθηκαν από την προηγούμενη σεζόν. Το πρώτο εξάμηνο φαίνεται χαμένο», λένε επιχειρηματίες στο tourismtoday.

«Ανησυχούμε μήπως ακόμη και αυτές οι κρατήσεις που έχουν γίνει για τον Μάιο δεν πραγματοποιηθούν τελικά. Όλα εξαρτώνται και φέτος από τους επιδημιολόγους. Πέρυσι η χώρα κέρδισε το στοίχημα και όταν ανοίξαμε είχαμε υψηλή ζήτηση, οπότε και για φέτος έχουμε καλές προοπτικές», καταλήγουν.