Σύνταξη: tourismtoday.gr

Μετά την ακύρωση χιλιάδων πτήσεων αυτό το καλοκαίρι, το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, στην Γερμανία, ζητά να αλλάξει ο τρόπος πληρωμής για κρατήσεις πτήσεων.

Ο Bernd Althusmann υπουργός Μεταφορών της πολιτείας, επανέλαβε τις εκκλήσεις για εισαγωγή ενός μοντέλου «pay as you fly» (PAYF), όπου η πληρωμή για αεροπορικά εισιτήρια διεκπεραιώνεται κατά το check-in.

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Προστασίας των Καταναλωτών χαιρέτισε την πρωτοβουλία, που αναμένεται να είναι στην ημερήσια διάταξη στην επόμενη συνεδρίαση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου στις 16 Σεπτεμβρίου.

Οι ταξιδιώτες θα γλυτώσουν από πολλή ταλαιπωρία

«Η εφαρμογή της πρωτοβουλίας μας θα είχε μόνο μικρό πρόσθετο κόστος για τις αεροπορικές εταιρείες. Από την άλλη πλευρά, οι ταξιδιώτες θα γλυτώσουν από πολλή ταλαιπωρία», είπε ο Bernd Althusmann, αναφερόμενος στις μεγάλες καθυστερήσεις που αντιμετωπίζουν οι ταξιδιώτες όταν ζητούν επιστροφές χρημάτων.

Η Γερμανική Ένωση Επιχειρηματικών Ταξιδιών (VDR), η οποία υποστηρίζει ένα μοντέλο PAYF από το 2021, επαίνεσε την κίνηση.

Όπως δήλωσε ο Christoph Carnier πρόεδρος της VDR «αυτό δεν αντιστοιχεί μόνο σε θεμιτά συμφέροντα των καταναλωτών, αλλά και στις αεροπορικές εταιρείες που θα μπορούν να κάνουν τις τρέχουσες διαδικασίες πιο αποτελεσματικές ή ακόμα και να τις εξαλείψουν».

Η Lufthansa ξεκίνησε ένα πρόγραμμα «Pay as you fly» για εταιρικούς πελάτες στην Ευρώπη τον Μάρτιο του 2021, όπου οι ναύλοι είναι συνήθως πιο ακριβοί και η διαδικασία κράτησης ελαφρώς διαφορετική.

Η VDR συνιστά και σε άλλες αεροπορικές εταιρείες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Lufthansa. Να προσφέρουν στους ταξιδιώτες μια πρόσθετη επιλογή PAYF για αρχή, επιτρέποντας στους παρόχους να αποκτήσουν εμπειρία, πριν από μια ευρύτερη κυκλοφορία.

«Τα συστήματα κρατήσεων θα πρέπει να προγραμματιστούν και να συμπληρωθούν ανάλογα, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η λύση «πληρωμή κατά το check-in» και να γίνει το πρότυπο», είπε ο Christoph Carnier.