Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Ιταλία είναι μια από τις πιο δημοφιλείς χώρες στον κόσμο. O τουρισμός είναι ένας από τους κύριους μοχλούς της ιταλικής οικονομίας, που ανέρχεται στο 13% του ΑΕΠ της χώρας.

Και ιδιαίτερα ο τουρισμός πολυτελείας στην Ιταλία έχει δείξει εντυπωσιακούς αριθμούς με τρέχουσα αξία 25 δις ευρώ.

Τα 25 δις ευρώ θα μπορούσαν να αυξηθούν μεταξύ 60 και 100 δις, ή 3% του ΑΕΠ, αν λάβουμε υπόψη τις άμεσες και έμμεσες δαπάνες κατανάλωσης.

Η σημασία του τομέα

«Ο τουρισμός πολυτελείας εγγυάται το 80% των δαπανών του τομέα, δήλωσε ο Μάσιμο Γκαραβάλια, υπουργός Τουρισμού της Ιταλίας.

Η κυβέρνηση έχει διαθέσει για την ανάπτυξη του σημαντικά εθνικά και διεθνή κονδύλια. Με στόχο τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων στέγασης και από την άποψη της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας».

Ο υπουργός μίλησε κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης Altagamma Day. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Ίδρυμα Altagamma, το οποίο συγκεντρώνει τους σημαντικότερους ενδιαφερόμενους φορείς στον ιταλικό τομέα πολυτελείας.

Ο Ματέο Λουνέλι, πρόεδρος του ιδρύματος, επεσήμανε ότι οι ταξιδιώτες πολυτελείας ξοδεύουν εννέα φορές περισσότερο από τον μέσο όρο.

Σημείωσε επίσης ότι η περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα μπορεί να οδηγήσει σε εκθετική ανάπτυξη των σχετικών βιομηχανιών. Και να γίνει στρατηγικός μοχλός για την ανάπτυξη της χώρας.

«Είναι σημαντικό να επισημάνουμε το μέγεθος αυτής της αγοράς, υπογράμμισε.

Αλλά πάνω απ ‘όλα την εξαιρετική πολλαπλασιαστική ισχύ που έχει. Όχι μόνο όσον αφορά τα οφέλη για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και για τη φήμη της χώρας.

Πολλοί από τους τουρίστες με υψηλές δαπάνες γίνονται πρεσβευτές για όσα γνωρίζουν σε έναν προορισμό».

Επιθυμητή χώρα μεταξύ των «ελίτ τουριστών», αλλά όχι η πιο δημοφιλής

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία, ενώ είναι η πιο επιθυμητή χώρα μεταξύ των «ελίτ τουριστών», δεν είναι η πιο δημοφιλής.

Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται τώρα μπροστά. Επομένως, το δυναμικό της συμβολής του τουρισμού σε αυτήν την περιοχή θα μπορούσε να είναι δύο έως τέσσερις φορές μεγαλύτερη από ό,τι είναι σήμερα.

Σήμερα, η Ιταλία κερδίζει μόνο τρεις στους δέκα τουρίστες υψηλού επιπέδου.
Περισσότερα μπορούν να γίνουν με τη θέσπιση ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης στον τομέα.

Δεν είναι απαρατήρητο ότι περίπου το 80% των εκατομμυριούχων Κινέζων τουριστών δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ την ιταλική χερσόνησο.

Επιπλέον, οι Ιταλοί ελίτ ταξιδιώτες, οι οποίοι σήμερα επιλέγουν ξένους προορισμούς (1-3 εκατομμύρια ταξίδια), πρέπει να συμμετέχουν περισσότερο.

Η ποιότητα του τουρισμού πολυτελείας στην Ιταλία είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς και οι δυνατότητες.

Ωστόσο, τώρα η χώρα πρέπει να συνεργαστεί καλά με τα εργαλεία που διαθέτει. Και να αναπτύξει έναν ακόμη πιο ανταγωνιστικό τομέα για τα επόμενα χρόνια.