taipedΒγαίνουν στο σφυρί 750 στρ. στις Αγροτικές Φυλακές Κασσάνδρας

Μπαίνει για τα καλά το νερό στο αυλάκι εκμετάλλευσης της σχολάζουσας περιουσίας του Δημοσίου.

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Το προσεχές δίμηνο το γαϊτανάκι των εν υπνώσει ακινήτων του κράτους κινεί εκ νέου το ΤΑΙΠΕΔ δρομολογώντας τη διενέργεια νέων διαγωνισμών. Το Ταμείο πρόκειται να προχωρήσει σε διαγωνισμούς που αφορούν την παραχώρηση για 99 έτη της έκτασης των 750 στρ. που ανήκουν στην ΕΤΑΔ πλησίον των Αγροτικών Φυλακών Κασσάνδρας με στόχο τη δημιουργία γηπέδου γκολφ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες φαβορί για την απόκτηση της εν λόγω έκτασης φέρεται να είναι ο όμιλος ΣΑΝΗ. Την πολυετή παραχώρηση των Ιαματικών Πηγών και την δημιουργία κέντρων ευεξίας περιλαμβάνει το επόμενο project του ΤΑΙΠΕΔ αξιοποίησης Ακινήτων που αφορά την ιδιωτικοποίηση των 2 Ιαματικών Πηγών στα Καμένα Βούρλα και των εκτάσεων στις οποίες ανήκουν 850 στρ. (Λουτρά Κονιαβίτη αλλιώς) και 550 στρ. αντίστοιχα, τα 785 στρ. που φιλοξενούν την Ιαματική Πηγή Θερμοπηλών, τα 900 στρ. στην Υπάτη και 23,5 στρ. στην Αιδηψό.

Στη Ρόδο έπειτα από το φιάσκο του διαγωνισμού της Αφάντου, το Ταμείο επαναφέρει το σενάριο της ταυτόχρονης αξιοποίησης 3 κοντινών συγκριτικά οικοπέδων στην Τσαμπίκα 1.446 στρ., στον Αρχάγγελο 410 στρ. και στη Λίνδο 105,3 στρ. με στόχο τη δημιουργία Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης. Επίσης εντός του προσεχούς διμήνου βγαίνουν προς πώληση πακέτο η πώληση 3 Ξενία, αυτό της Σκιάθου (69,799 τ.μ.), της Άνδρου (3.424 τ.μ.), και της Τσαγκαράδας (14.476 τ.μ.).

Επίσης το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε την πώληση διατηρητέων. Πρόκειται για ακίνητο στην Πλάκα (7.420 τ.μ.) καθώς και σειρά ιδιοκτησιών στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου συνολικού εμβαδού 22.220 τ.μ. Ακόμη μέχρι το τέλος του έτους το Ταμείο θα προχωρήσει στην τουριστική ανάπτυξη οικοπέδου εμβαδού 153 στρ. στην Ερμιόνη (Θέση Σαμπάρισα), ενός 974 στρ. στο Πόρτο Χέλι, το 84 στρ. Castello Bibelli στην Κέρκυρα. Έτερο επιχειρηματικό πλάνο εμπεριέχει την αστική ανάπλαση-ανάπτυξη, της έκτασης 652,11 στρ. στο Πλαγιάρι (Μίκρα) Θεσσαλονίκης, της 760,8 στρ. έκτασης στην Περαία Θεσσαλονίκης, 1.360 στρ. στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, των 163 στρ. στην Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης και 297,4 στρ. στην Ασπροβάλτα Χαλκιδικής.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε οκτώ επενδυτικά σχήματα που θα συνεχίσουν στη Β’ φάση του διαγωνισμού για την πώληση και μίσθωση 28 ακινήτων, που ανήκουν στο Δημόσιο. Πρόκειται για 2 Fund από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο η γνωστή London and Regional Properties που έχει κατέλθει και σε άλλους διαγωνισμούς του δημοσίου με επιτομή την έκταση του Ελληνικού, η Ellington Credit Opportunities, LTD, η Intercontinental International REIC, ιδιοκτησίας της οικογένειας Χαλικιάς η οποία λέγεται ότι βρίσκεται πολύ κοντά μαζί με το νοσοκομείο Metropolitan να αναλάβει το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, η Ethiniki Pangaia REIC θυγατρική εταιρεία του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, η Eurobank Properties REIC και η Dolphin Capital REIT Ltd. Λέγεται ότι η συμμετοχή που αποκλείστηκε από την επόμενη φάση του διαγωνισμού αφορά fund από τις ΗΠΑ που είχε καταθέσει πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Την ίδια ώρα το Ταμείο αποφάσισε να συνεχίσει τις επαφές του με τα τουλάχιστον τέσσερα σχήματα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στον διαγωνισμό για την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας. Συγκεκριμένα, το προχώρησε στην παράταση της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως την Παρασκευή 31 Μαΐου, ενώ η προηγούμενη προθεσμία έληγε χθες. Η απόφαση για την παράταση ελήφθη μετά από αιτήματα των υποψηφίων επενδυτών. Υπενθυμίζεται ότι, τα περιφερειακά αεροδρόμια έχουν χωρισθεί σε δύο ομάδες, που περιλαμβάνουν 7-10 αεροδρόμια έκαστη και η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης είναι για 30 + 10 έτη. Έντονο ενδιαφέρον έχουν επιδείξει τις τελευταίες ημέρες για τις δύο ομάδες αεροδρομίων οι εταιρείες Corporation America και Fraport, το αεροδρόμιο της Ζυρίχης και ο γαλλικός όμιλος Vinci. Τέλος, πληροφορίες κάνουν λόγο για διεθνή funds τα οποία ενδεχομένως να πλαισιώσουν κάποιους από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι θα κατέλθουν και με μεγάλες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες.