Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικής (TurkStat), τα έσοδα από τον τουρισμό της Τουρκίας μειώθηκαν απότομα σε 22,1δις δολάρια Αμερικής το 2016. Επιπλέον, τα έσοδα από τον τουρισμό μειώθηκαν κατά 27,2% και άγγιξαν τα 5 σχεδόν δισ $ κατά το τελευταίο τέταρτο τρίμηνο του 2016. Παράλληλα, ενώ το 71,9% του εν λόγω εισοδήματος πραγματοποιήθηκε από ξένους επισκέπτες, το ο28,1% έγινε από πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό.

Οι επισκέπτες οργανώνουν τα ταξίδια τους ατομικά ή μέσω ταξιδιωτικών πακέτων. Ενώ οι μεμονωμένες δαπάνες αποτελούσαν φθάνου τα 4,3 δις δολάρια των συνολικών εσόδων από τον τουρισμό, τα 752 εκατ. του τουριστικού εισοδήματος πραγματοποιήθηκαν από τις δαπάνες τουριστικών πακέτων.

Η TurkStat αποκάλυψε ότι ο αριθμός των Τούρκων πολιτών που ταξιδεύουν στο εξωτερικό πέρυσι μειώθηκε κατά 9,8% σε σύγκριση με το 2015 φθάνοντας τα 7,9 εκατομμύρια ανθρώπους πραγματοποιώντας μια μέση δαπάνη των $ 640 ανά κάτοικο.

Τέλος οι δαπάνες τουρισμού του περασμένου έτους, οι οποίες αποτελούν τη δαπάνη των Τούρκων πολιτών που διαμένουν στην Τουρκία και κάνουν επισκέψεις στο εξωτερικό, μειώθηκε επίσης κατά 11,4% σε σύγκριση με το 2015 φθάνοντας τα 5 δις $.