Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η βρετανική αεροπορική εταιρεία Flybe κατέρρευσε για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια, αφού έχανε έως και 5 εκατομμύρια λίρες το μήνα, όπως αποκάλυψαν οι διαχειριστές της. Ακύρωσε όλες τις πτήσεις της και τέθηκε σε διαχείριση.
Η καθυστερημένη παράδοση αεροσκαφών σε συνδυασμό με τη μείωση της ζήτησης οδήγησε σε απώλεια εσόδων 30 εκατομμυρίων λιρών για την αεροπορική εταιρεία.

Όπως ανακοίνωσε στον ιστότοπο της και στο Twitter «με λύπη ανακοινώνουμε ότι η Flybe τέθηκε υπό διαχείριση.
Η Flybe έχει πλέον σταματήσει τις συναλλαγές της. Όλες οι πτήσεις της από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο ακυρώνονται και δεν επαναπρογραμματίζονται».

Συνέστησε στους επιβάτες να μην ταξιδεύουν στο αεροδρόμιο εκτός εάν έχουν κανονίσει εναλλακτική πτήση.

Η Flybe είχε επιστρέψει στους ουρανούς τον περασμένο Απρίλιο, μετά από πτώχευση το 2020, λόγω της πανδημίας. Πριν καταρρεύσει, πετούσε με τα περισσότερα δρομολόγια εσωτερικού του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ αεροδρομίων εκτός Λονδίνου.

Ο αερομεταφορέας διασώθηκε αφού αγοράστηκε το 2021 από την Thyme Opco, μια εταιρεία που συνδέεται με το αμερικανικό hedge fund Cyrus Capital και στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Flybe Limited.

Η Flybe εκτελούσε 21 τακτικά δρομολόγια -με οκτώ μισθωμένα αεροσκάφη Q400 turboprop-από το Μπέλφαστ Σίτι, το Μπέρμιγχαμ και το Χίθροου του Λονδίνου προς πόλεις σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και και διεθνώς προς Άμστερνταμ και Γενεύη.

Σύμφωνα με την εταιρεία αεροπορικών αναλύσεων Cirium, επρόκειτο να πραγματοποιήσει 292 πτήσεις αυτή την εβδομάδα (30 Ιανουαρίου – 5 Φεβρουαρίου).

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) του Ηνωμένου Βασιλείου συνέστησε στους επιβάτες που έχουν κάνει κράτηση με το Flybe να μην πάνε στο αεροδρόμιο, εκτός εάν έχουν κάνει κράτηση για εναλλακτικές πτήσεις.

«Είναι πάντα λυπηρό να βλέπεις μια αεροπορική εταιρεία να εισέρχεται στη διοίκηση και γνωρίζουμε ότι η απόφαση της Flybe να σταματήσει τις συναλλαγές που είναι οδυνηρή για όλους τους υπαλλήλους και τους πελάτες της, δήλωσε ο Paul Smith, διευθυντής της CAA.

Προτρέπουμε τους επιβάτες που σχεδιάζουν να πετάξουν με αυτήν την αεροπορική εταιρεία να μην πάνε στο αεροδρόμιο καθώς όλες οι πτήσεις της Flybe ακυρώνονται».

Ο Matthew Hall, διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου του Belfast City, δήλωσε ότι η αεροπορική εταιρεία «πραγματοποιεί δέκα πτήσεις από και προς την πόλη του Μπέλφαστ, οκτώ από τις οποίες εξυπηρετούνται αυτήν τη στιγμή από άλλους αερομεταφορείς από το αεροδρόμιο μας.

Εναλλακτική μετακίνηση προς Μπέρμιγχαμ, Γλασκώβη, Λιντς Μπράντφορντ, Λονδίνο Χίθροου, Άμστερνταμ, Εδιμβούργο, Μάντσεστερ και Σαουθάμπτον μπορεί να κανονιστεί μέσω της Aer Lingus, της KLM, της British Airways και της Loganair που εκτελεί πτήσεις προς το αεροδρόμιο του Ντάρλινγκτον Teesside International από το Μπέλφαστ».

Η EasyJet και η Ryanair προσφέρουν «ναύλους διάσωσης» στους πελάτες της Flybe

Η EasyJet και η Ryanair πρόσφεραν «ναύλους διάσωσης» στους πελάτες της Flybe μετά την παύση των συναλλαγών της αεροπορικής εταιρείας.

  • Η EasyJet προσφέρει έναν ειδικό τέλος διάσωσης για τους πελάτες της Flybe έως τις 5 Φεβρουαρίου.
    Το κόστος είναι 49 λίρες για δρομολόγια εσωτερικού και 79 λίρες για διεθνείς διαδρομές, συμπεριλαμβανομένης μιας αποσκευής 15 κιλών.
  • Οι ναύλοι διάσωσης της Ryanair ξεκινούν από 29,99 λίρες, συμπεριλαμβανομένων των δρομολογίων από το Μπέλφαστ προς το Ιστ Μίντλαντς, το Μάντσεστερ και το Στάνστεντ για ταξίδια από τις 26 Μαρτίου.

Κριτική της κυβέρνησης για την αποτυχία της Flybe από τα συνδικάτα

Το σωματείο Unite αντέδρασε στην κατάρρευση του Flybe κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι απέτυχε να μάθει από την αποτυχία του αρχικού Flybe το 2020, Monarch και Thomas Cook.

Η Ένωση Βρετανών Πιλότων (BALPA) ζήτησε επίσης μια ανανέωση των κανόνων για να αποτραπεί η επανάληψη της «ξαφνικής και απότομης» κατάρρευσης του Flybe.

Αεροπορικές εταιρείες προσλαμβάνουν το προσωπικό της Flybe

Συνολικά 277 άτομα από προσωπικό του αερομεταφορέα είναι χωρίς δουλειά, ενώ σε 75.000 επιβάτες με προκαταβολικές κρατήσεις ακυρώνονται οι πτήσεις τους.

Αντίπαλες αεροπορικές εταιρείες συσπειρώνονται για να προσφέρουν θέσεις εργασίας σε 277 προσωπικό της Flybe που απολύθηκαν μετά την κατάρρευση της.

Η Wizz Air UK θα φιλοξενήσει ειδικές συνεντεύξεις για πρώην πληρώματα καμπίνας και πιλότους της Flybe στο Μπέρμιγχαμ και στο διαδίκτυο.

Η EasyJet είπε ότι είχε 250 κενές θέσεις πληρώματος καμπίνας, ενώ η Ryanair δημοσίευσε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας σε όλες τις κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των πιλότων, των μηχανικών και του προσωπικού εδάφους.

Η Jet2 προσλαμβάνει πλήρωμα καμπίνας στο αεροδρόμιο του Μπρίστολ και στο Στάνστεντ, ενώ η British Airways επιδιώκει να καλύψει θέσεις στο London City και στο Γκατγουικ.

Η TUI UK προσλαμβάνει προσωπικό αεροπορικών εταιρειών σε Λούτον, Στάνστεντ, Κάρντιφ και Μπρίστολ .