Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Wizz Air έχει ξεκινήσει “πόλεμο” ανακοινώσεων με το Which? μετά την αξιολόγηση της ως τη χειρότερη αεροπορική εταιρεία μικρών αποστάσεων που δραστηριοποιείται από το Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι.

Ο οικονομικός αερομεταφορέας τα πήγε χειρότερα συνολικά και βρέθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στον πάτο της έρευνας της Which? με μια “πενιχρή” βαθμολογία πελατών 44%.

  • Η Which? δήλωσε ότι σχεδόν οι μισοί (46%) από τους ερωτηθέντες που πέταξαν με την Wizz Air ανέφεραν προβλήματα με την πτήση τους, με τις καθυστερήσεις να αποτελούν “ιδιαίτερα συχνό πρόβλημα”.
  • Η Ryanair ήρθε κοντά πίσω από την Wizz Air με βαθμολογία πελατών μόλις 47% .
  • Οι αερομεταφορείς της IAG Iberia, Vueling και British Airways συμπλήρωσαν την τελευταία πεντάδα για πτήσεις μικρών αποστάσεων, με βαθμολογία πελατών 49%, 53% και 56% αντίστοιχα.
  • Η Jet2 κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών μικρών αποστάσεων στην έρευνα για τρίτη συνεχή χρονιά με βαθμολογία πελατών 81%.
    Η Jet2 είχε επίσης ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ακυρώσεων της τελευταίας στιγμής, με μόλις 0,5% ακυρώσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της CAA.

Σύμφωνα με τον Rory Boland, ταξιδιωτικό συντάκτη στο Which? “οι αεροπορικοί ναύλοι έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια και το ελάχιστο που θα πρέπει να περιμένουν οι επιβάτες σε αντάλλαγμα για τα χρήματα που έχουν κερδίσει με κόπο είναι μια αξιόπιστη υπηρεσία, με φιλική, εύκολη στην πρόσβαση υποστήριξη πελατών όταν απογοητεύονται.

Ενώ η Jet2 συνεχίζει να υπερέχει από αυτή την άποψη, η έρευνά μας δείχνει ότι οι επιβάτες πολλών αεροπορικών εταιρειών δυστυχώς υποτιμώνται – με υψηλά ποσοστά ακυρώσεων της τελευταίας στιγμής, άθλια εξυπηρέτηση πελατών και ύπουλες επιπλέον χρεώσεις για τις αποσκευές που ανεβάζουν την τελική τιμή”.

Στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων και πάλι οι ασιατικές και μεσανατολικές αεροπορικές εταιρείες είναι πολύ καλύτερες από τις περισσότερες ευρωπαϊκές και αμερικανικές ανταγωνίστριές τους.

Η Virgin Atlantic αποτελεί την αξιοσημείωτη, εντυπωσιακή εξαίρεση. Η Singapore και η Emirates στην κορυφή του πίνακα των μεγάλων αποστάσεων ξεχωρίζουν για τα πεντακάθαρα αεροπλάνα, τα εξαιρετικά συστήματα ψυχαγωγίας και τη φιλική εξυπηρέτηση.

Η Emirates, ωστόσο, έχει πολύ περισσότερα δρομολόγια από το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων από το Μπέρμιγχαμ, το Νιούκαστλ και το Μάντσεστερ. Η Emirates είναι επίσης ακριβής, με τα τρία τέταρτα των πτήσεων να φτάνουν με καθυστέρηση μικρότερη από 15 λεπτά.

Σε “πόλεμο” ανακοινώσεων Wizz Air και Which?

Η Wizz Air, η οποία πέταξε 12,2 εκατομμύρια επιβάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο χρόνο, αντέδρασε αμφισβητώντας το μέγεθος της δημοσκόπησης.

Η αεροπορική εταιρεία υποστήριξε ότι η Which? διερεύνησε μόλις 124 πελάτες της Wizz Air – μόλις το 1,15% του συνολικού μεγέθους του δείγματος – αλλά μίλησε με πολύ περισσότερους από άλλες αεροπορικές εταιρείες. Προσθέτε δε ότι το δείγμα του Which? αντιπροσώπευε λιγότερο από το 0,001% της πελατειακής βάσης της αεροπορικής εταιρείας.

Η Marion Geoffroy, διευθύνουσα σύμβουλος της Wizz Air UK, είπε πώς “η Wizz Air UK δεν έχει καμία σχέση και τα ευρήματα αυτής της έκθεσης. Τα ευρήματα αυτής της έκθεσης δεν είναι αντιπροσωπευτικά, ενώ η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε δεν είναι διαφανής.

Τα μεγέθη του δείγματος είναι εντελώς διαφορετικά για κάθε αεροπορική εταιρεία – μόνο 124 επιβάτες της Wizz Air συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ η Which? μίλησε με αρκετές χιλιάδες ανθρώπους που είχαν πετάξει με κάποιους από τους ανταγωνιστές μας.

Η Wizz Air UK πέταξε 12,2 εκατομμύρια επιβάτες μόνο τον περασμένο χρόνο και το δείγμα της Which? εξέτασε λιγότερο από το 0,001% της πελατειακής μας βάσης.

“Τα αποτελέσματα σίγουρα δεν είναι αυτά που ακούμε από τις έρευνες πελατών μας. Δεν είναι σαφές πώς μπορεί η Which? να καταλήξει σε αυτά τα συμπεράσματα όταν μόνο το 1,15% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πέταξε με την Wizz Air”.

Και πρόσθεσε πώς “ήμασταν ειλικρινείς σχετικά με τις επιδόσεις μας το καλοκαίρι του 2022, οι οποίες δεν ανταποκρίνονταν στα πρότυπά μας, και γι’ αυτό επενδύσαμε περισσότερα από 90 εκατομμύρια λίρες για να το διορθώσουμε.

Ολοκληρώσαμε το 99,23% των πτήσεών μας κατά την περίοδο που καλύπτει την περίοδο Οκτωβρίου 2022-Σεπτεμβρίου 2023, και κατά το τελευταίο οικονομικό έτος, η επίδοσή μας στην ακρίβεια ήταν καλύτερη από όλους τους μεγάλους ανταγωνιστές μας, εκτός από έναν.

Κατά την ίδια δημοσιονομική περίοδο, παρατηρήσαμε μείωση κατά 67,4% του αριθμού των ακυρώσεων και πάνω από το 90% των επιστροφών και των αιτήσεων διεκπεραιώθηκαν εντός πέντε ημερών. Πρόκειται για μερικά από τα ισχυρότερα στοιχεία σε ολόκληρο τον κλάδο.

Διεξάγουμε έρευνες ικανοποίησης πελατών σε όλο το δίκτυο μας και εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες έχουν δηλώσει ότι είναι ικανοποιημένοι με τις υπηρεσίες που παρέχουμε.

Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η ικανοποίηση των πελατών μας έχει βελτιωθεί από χρόνο σε χρόνο και είναι σημαντικά υψηλότερη από ό,τι υποδηλώνει αυτή η έκθεση.

Η εκτίμηση του εμπορικού σήματος της Wizz Air είναι υψηλότερη από τον κύριο ανταγωνιστή μας στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας επιβεβαίωσε ότι η Wizz Air συμμορφώνεται πλήρως με τις δεσμεύσεις της έναντι των πελατών της μετά την πράξη ανάληψης υποχρέωσης που υπεγράφη πέρυσι.

Είμαστε υπερήφανοι για αυτή την πρόοδο και είμαστε βέβαιοι ότι η αντίληψη του κοινού θα αντανακλά περισσότερο τις τρέχουσες επιδόσεις μας, οι οποίες είναι από τις καλύτερες στο Ηνωμένο Βασίλειο”.

Εκπρόσωπος της British Airways δήλωσε μεταξύ άλλων ότι “δουλεύουμε πάντα σκληρά για να φέρουμε τους πελάτες μας στην ώρα τους. Ωστόσο, όπως όλες οι αεροπορικές εταιρείες, το τελευταίο έτος αντιμετωπίσαμε διάφορους παράγοντες εκτός του ελέγχου μας που είχαν αρνητικό αντίκτυπο στους πελάτες μας, όπως οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και οι απεργιακές κινητοποιήσεις των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Ζητάμε συγγνώμη από τους πελάτες μας για τυχόν διαταραχές που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων περιόδων και τους ευχαριστούμε και πάλι για την κατανόησή τους”.