Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το Παρίσι σημείωσε αξιοσημείωτη αύξηση στην τουριστική κίνηση το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ο αριθμός των τουριστών στην “πόλη του φωτός”, πλησιάζει το επίπεδο του 2019. Οι διεθνείς τουρίστες ξοδεύουν κατά μέσο όρο περισσότερα από ό,τι πριν από την πανδημία.

Περίπου 11,6 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν το Παρίσι μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2023, σημειώνοντας αύξηση 27,2% από το 2022 στο -2,5% από το 2019. Οι εγχώριοι τουρίστες αποτελούν πάνω από τους μισούς επισκέπτες (53,3%), σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

  • Οι ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσωπεύουν τους περισσότερους ξένους τουρίστες (7,0%).
  • Αντίθετα απουσιάζουν ταξιδιώτες από την Κίνα, την Κορέα και την Ιαπωνία. Ωστόσο, οι επισκέπτες από ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Αυστρία έχουν αυξηθεί, διατηρώντας τους συνολικούς αριθμούς παρόμοιους με αυτούς του 2019.

Μέχρι το 2023, το Παρίσι αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους από 37 εκατομμύρια τουρίστες, ελαφρώς λιγότερους από τους 38,5 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019.

Ωστόσο, οι διεθνείς τουρίστες προβλέπεται να ξοδέψουν περισσότερα κατά μέσο όρο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

  • Οι τουρίστες από τις ΗΠΑ και την Ισπανία θα δαπανήσουν τα περισσότερα χρήματα.
  • Επιπλέον, ο αριθμός των επαγγελματικών διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχεία είναι κοντά στα επίπεδα πριν από την πανδημία.
  • Τα ποσοστά πληρότητας των ξενοδοχείων έχουν επίσης βελτιωθεί.

Ο πληθωρισμός και η επίδραση των Ολυμπιακών Αγώνων

Το μόνο μελανό σημείο είναι ότι οι τιμές για διαμονή στο Παρίσι έχουν αυξηθεί 28% μέσα σε τέσσερα χρόνια, φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 189 ευρώ τη βραδιά.

Υπάρχει η επίδραση του πληθωρισμού, αλλά αυτή η αύξηση είναι παρόμοια σε όλες τις πρωτεύουσες. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναμένεται να φέρουν πολλούς τουρίστες.

Στο πλαίσιο του σχεδίου του για το κλίμα, ο Δήμος του Παρισιού εργάζεται επίσης για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα του τουριστικού τομέα, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 10% του ΑΕΠ της περιοχής Ιλ ντε Φρανς, εστιάζοντας στη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης και στην ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού.