Η τουριστική βιομηχανία της Ιταλίας είναι ο πιο σημαντικός πάροχος ανάπτυξης για την οικονομία της χώρας, με την εν λόγω τάση να συνεχίζεται και το 2017/18. Ειδικότερα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ιταλίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,9% το 2016 και ο τουρισμός κατά 1,5%. Ο κύκλος εργασιών στον τομέα του τουρισμού αντιστοιχεί σε € 171 τρις. δηλαδή καταλαμβάνει το 11,8% του ΑΕΠ. Ο τουριστικός τομέα απασχολεί 3.100.000 άτομα δηλαδή το12,8% του ιταλικού εργατικού δυναμικού.

Παράλληλα, ούτε το δύσκολο διεθνές περιβάλλον ούτε ο αυξανόμενος ανταγωνισμός σε παγκόσμια κλίμακα, κατάφεραν να επιβραδύνουν τη θετική πορεία της Ιταλίας. Οι αφίξεις έχουν αυξηθεί κατά 3% για φέτος και αναμένεται να αυξηθούν με τον ίδιο ρυθμό και το 2017 και το 2018..

Οι ανωτέρω τάσεις ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια διάσκεψης στη Ρώμη σχετικά με τις στρατηγικές του τουρισμού στην Ιταλία. Επιπλέον, σημειώθηκε άνοδος στη μέση διάρκεια παραμονής (3.5 ημέρες), καθώς και στη μέση δαπάνη ανά ημέρα (108 ευρώ).

Επίσης παρουσιάστηκε το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας για τη περίοδο 2017-2022. Εκτός από την αυξανόμενη ψηφιοποίηση (οι αφορολόγητες αγορές θα ψηφιοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου στα αεροδρόμια της Ιταλίας) και τη βελτίωση των υποδομών, ο κλάδος θα επικεντρωθεί στον τομέα του sharing economy, ο οποίος μέχρι στιγμής αντιπροσωπεύει το 15% της τουριστικής βιομηχανίας.

Ωστόσο, δεν ήταν όλα θετικά στον τουρισμό της Ιταλίας για φέτος.  Ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων της Ρώμης, ανέφερε άνοδο μόλις 1,2% στις αφίξεις. Συγκεκριμένα, το Μιλάνο, με τη μεγαλύτερη αύξηση σε τουρίστες (+ 4,5%) επωφελήθηκε όχι μόνο από την έκθεση Expo που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο χρόνο, αλλά επίσης και από την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, του εμπορίου και καταναλωτικού τουρισμού. Τέλος, σε τροχιά αύξησης παραμένει και για φέτος ο χειμερινός τουρισμός.