Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση της έκτασης των 438 στρεμμάτων που βρίσκεται στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, από την NCH Capital στην Calamos Investments, έναντι 32 εκατ. ευρώ.

Μετά από άκαρπες προσπάθειες πώλησης του Kassiopi Project, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται η επένδυση που είχε δρομολογήσει το αμερικανικό fund στην Κέρκυρα, το ακίνητο στην Κασσιόπη αναμένεται να αλλάξει χέρια προσεχώς, με την εταιρεία του Ελληνοαμερικανού επενδυτή Τζον Κάλαμος, Calamos Investments, στην οποία διευθύνων σύμβουλος είναι ο Τζον Κουδούνης, να αγοράζει το «φιλέτο» που απέκτησε η NCH Capital στο πλαίσιο διαγωνισμού του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Μάλιστα, η πώληση της έκτασης των 438 στρεμμάτων ήταν επί της ουσίας η πρώτη ιδιωτικοποίηση που ολοκλήρωσε το ΤΑΙΠΕΔ.

Μεταξύ των ενδιαφερόμενων επενδυτών για την απόκτηση του Kassiopi Project είχε ακουστεί το όνομα του επίσης Ελληνοαμερικανού επενδυτή Ντιν Μητρόπουλου, ενώ ενδιαφέρον είχε επιδείξει κατά το παρελθόν και μία ομάδα επενδυτών με επικεφαλής τον Γερμανό επιχειρηματία Γεργκ Ροκενχόιζερ, με τις σχετικές συζητήσεις, ωστόσο, να μην ευοδώνονται.

Η επιστροφή του Τζον Κουδούνη

Έξι περίπου χρόνια μετά την αποτυχημένη προσπάθεια απόκτησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο ομογενής επιχειρηματίας Τζον Κουδούνης επιμένει… επενδυτικά στην Ελλάδα, αυτή τη φορά μέσω του Kassiopi Project. Από το 2016 ο Τζον Κουδούνης εκτελεί χρέη διευθύνοντος συμβούλου στην Calamos Investments, την οποία ίδρυσε το 1977 ο γκουρού των επενδύσεων, όπως τον αποκαλούν, Τζον Κάλαμος.

Το όνομα του Τζον Κουδούνη επανήλθε πέρυσι στην… ελληνική επικαιρότητα λόγω της συνεργασίας της Calamos Investments με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την οικογένειά του για τη δημιουργία της δέσμης κεφαλαίων ESG Calamos Antetokounmpo Global Sustainable Equity Funds, που εισήχθη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

H Calamos Investments είναι μια εταιρεία επενδύσεων διεθνούς βεληνεκούς, που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 35,5 δισ. δολαρίων. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, η Calamos Investments, υπό την καθοδήγηση του Τζον Κουδούνη, κατάφερε να διπλασιάσει το portfolio της και να επεκταθεί στη Νέα Υόρκη και στο Σικάγο.

Η έδρα της εταιρείας, η οποία σήμερα έχει γραφεία στο Σικάγο, στη Νέα Υόρκη, στο Σαν Φρανσίσκο, στο Μιλγουόκι, στο Πόρτλαντ και στην περιοχή του Μαϊάμι, βρίσκεται στο Νέιπερβιλ της πολιτείας του Ιλινόις.

Τι προέβλεπε το project

Στόχος της NCH Capital ήταν η δημιουργία ενός υπερπολυτελούς τουριστικού χωριού που θα προσέλκυε επισκέπτες υψηλού εισοδηματικού προφίλ και θα συνέβαλε στην ισχυροποίηση της θέσης της Κέρκυρας στον διεθνή τουριστικό χάρτη.

Βάσει σχεδιασμού, η ανάπτυξη του έργου, το οποίο είναι πλέον πλήρως αδειοδοτημένο με κάποιες εργασίες να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, θα πραγματοποιείτο σε τρεις διακριτές κατασκευαστικές ζώνες.

Στην πρώτη ζώνη θα αναπτύσσονταν το ξενοδοχείο και οι σουίτες, στη δεύτερη ζώνη θα κατασκευάζονταν 21 ανεξάρτητες κατοικίες και στην τρίτη θα αναπτύσσονταν άλλες 19 κατοικίες, καθώς και μία μαρίνα.

Συνολικά, σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο, προβλεπόταν η δημιουργία ξενοδοχείου 5+ αστέρων, δυναμικότητας 90 δωματίων και 76 σουιτών, 40 παραθεριστικών κατοικιών προς πώληση και μίας μαρίνας με 60 θέσεις ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών. Μάλιστα, η NCH Capital είχε ξεκινήσει και συζητήσεις με διεθνείς αλυσίδες για τη διαχείριση του ξενοδοχείου.

Με βάση τον σχεδιασμό, μεταξύ άλλων, προβλεπόταν η δημιουργία δικτύου άρδευσης, συστημάτων αφαλάτωσης, υποδομών αντιπυρικής προστασίας, συστήματος βιολογικού καθαρισμού και ανακύκλωσης, καθώς και δικτύου οπτικών ινών.

Το συγκρότημα θα ήταν ενεργειακά αυτόνομο και οι μετακινήσεις θα πραγματοποιούνταν αποκλειστικά με ηλεκτροκίνητα οχήματα, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται καθόλου το φυσικό περιβάλλον. Από τη συνολική έκταση των 490 περίπου στρεμμάτων, το 93% θα παρέμενε δασικό και μόνο στο 7% θα υπήρχε δόμηση.

Υπενθυμίζεται ότι η NCH Capital, ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς οργανισμούς διαχείρισης επενδυτικών και επιχειρηματικών κεφαλαίων στην Ελλάδα και στα δυτικά Βαλκάνια, απέκτησε το συγκεκριμένο ακίνητο έπειτα από διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το 2012 το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση της έκτασης.

H υπογραφή της σύμβασης για τη μεταβίβαση του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) «Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας Α.Ε.», η οποία είχε συσταθεί από το ΤΑΙΠΕΔ για τον σκοπό της αξιοποίησης του ακινήτου της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουλίου 2014, με τη σύμπραξη των εταιρειών με τις επωνυμίες «NCH New Europe Property Fund II L.P.» και «NCH Balkan Fund L.P.» να ανακηρύσσεται τελικά πλειοδότης και να αποκτά το ακίνητο έναντι 25 εκατ. ευρώ.

Έκτοτε, γραφειοκρατικά κωλύματα κατά την αδειοδοτική διαδικασία και δεκάδες δικαστικές διαμάχες καθυστέρησαν σημαντικά την επένδυση, η οποία, βάσει προϋπολογισμού, θα υπερέβαινε τα 120 εκατ. ευρώ.