Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το να είσαι χορτοφάγος στην Ιαπωνία παραμένει πρόκληση. Αν και η ιαπωνική κουζίνα είναι παγκοσμίως γνωστή, οι περισσότεροι εστιάτορες της χώρας εξακολουθούν να παραμελούν ένα ολοένα και πιο σημαντικό τμήμα πελατών. Τους vegan και vegetarian ταξιδιώτες.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι επιλογές για vegan είναι σπάνιες στην Ιαπωνία σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Όμως, πλέον η χώρα στρέφεται σε αυτού του είδους τους ταξιδιώτες, που αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της τουριστικής αγοράς.

Το Τόκιο και άλλες ιαπωνικές πόλεις προσπαθούν τώρα να προσελκύσουν περισσότερους διεθνείς επισκέπτες εστιάζοντας στο ότι η διάσημη γαστρονομία της χώρας δεν είναι απαγορευμένη σε όσους δεν τρώνε κρέας.

Το δημαρχείο της πρωτεύουσας διοργανώνει σεμινάρια σχετικά με το θέμα. Προσφέρει συμβουλές για να βοηθήσει τα εστιατόρια να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις στα βασικά τους προϊόντα, όπως όπως αποξηραμένες νιφάδες ψαριού ή ζωμό από χοιρινό κόκκαλο.

Η πόλη εκδίδει επίσης έναν μικρό αγγλόφωνο οδηγό για χορτοφαγικά και vegan εστιατόρια και έχει διορίσει δύο σεφ που ειδικεύονται σε αυτά τα πιάτα ως “πρεσβευτές τουρισμού”.

Ο Katsumi Kusumuto είναι ένας από τους εθελοντές “πρεσβευτές”, που σερβίρει στο εστιατόριο του vegan εκδοχές κοινών πιάτων, όπως ψητό χέλι από τόφου και λαχανικά.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αποκλείονται από τη γαστρονομική σκηνή του Τόκιο.
Όπως υπογραμμίζει “στο Τόκιο, υπάρχουν πολλά εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin, τα περισσότερα στον κόσμο. Αλλά σε σύγκριση με άλλες πόλεις, έχει εξαιρετικά λίγα εστιατόρια για vegan και χορτοφάγους”.

Οι ξένοι τουρίστες αποτελούν περίπου το ήμισυ των πελατών του εστιατορίου του Katsumi Kusumuto, το οποίο τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης της vegan εφαρμογής Happy Cow.

Το μενού vegan φαίνεται προκλητικό

Πολλοί εστιάτορες στην Ιαπωνία πιστεύουν ότι χρειάζεται πολλή δουλειά για να ετοιμάσουν vegan φαγητό.

Ο Haruko Kawano, ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού Vege Project Japan, βοηθά επίσης το Τόκιο στην ώθηση του για μια πιο περιεκτική κουζίνα.

«Αρκετά εστιατόρια στην Ιαπωνία πιστεύουν ότι η παρασκευή vegan πιάτων είναι πολύ δύσκολη», είπε.

Οι εστιάτορες υπογραμμίζουν ότι δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των χορτοφάγων ταξιδιωτών και των vegans, επειδή αυτή η πελατεία είναι σπάνια στη χώρα.
Ορισμένοι φοβούνται επίσης ότι χρειάζονται ξεχωριστή κουζίνα ή πρέπει να συμμορφωθούν με αυστηρούς κανόνες, όπως αυτοί για τα τρόφιμα halal ή kosher.

Άλλοι είναι απρόθυμοι να αλλάξουν τις συνηθισμένες συνταγές τους, χρησιμοποιώντας συχνά έναν ζωμό ψαριού που ονομάζεται “dashi” για να προσθέσουν γεύση, ακόμη και σε πιάτα λαχανικών.
Ωστόσο, υπάρχει νόστιμο dashi που παρασκευάζεται χωρίς ζωικά προϊόντα.

Η μειοψηφία των χορτοφάγων στην χώρα

Τα δεδομένα για τους χορτοφάγους και τους vegan στην Ιαπωνία είναι αραιά. Οι ελάχιστες έρευνες διαπιστώνουν μόνο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού που ακολουθεί ακολουθεί αυτό το είδος διατροφής.

Αλλά η ιδέα δεν είναι νέα στη χώρα. Η βουδιστική vegetarian κουζίνα, γνωστή ως “shojin ryori”, υπάρχει στην Ιαπωνία εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Σερβίρεται κυρίως σε ναούς και εξειδικευμένα εστιατόρια. Σχετικό μάθημα μαγειρικής πραγματοποιείται στην Καμακούρα, έναν δημοφιλή παραθαλάσσιο ημερήσιο προορισμό κοντά στο Τόκιο.