Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι πτήσεις ήταν γεμάτες προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, που κυμαίνονται από ελλείψεις προσωπικού και απεργίες έως ακυρώσεις. Και όσον αφορά στις ακυρώσεις πτήσεων συγκεκριμένα, το 2022 ήταν μια τρομακτική χρονιά για τους ταξιδιώτες.

Νέα στοιχεία από την Digitrips και το διαδικτυακό ταξιδιωτικό της γραφείο MisterFly αποκαλύπτουν ότι οι ακυρώσεις, καθώς και οι αλλαγές στο πρόγραμμα, έγιναν πολύ πιο κοντά στην ώρα αναχώρησης μιας πτήσης από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι αεροπορικές εταιρείες έδιναν στους ταξιδιώτες κατά μέσο όρο 39 ημέρες ειδοποίηση για αλλαγές ή ακυρώσεις το 2022. Αυτό είναι σημαντικά μικρότερο από τον μέσο όρο ειδοποίησης των 54 ημερών για το 2019.

Τα στοιχεία από το MisterFly αποκάλυψαν ότι το 40% των ταξιδιωτών μας επηρεάστηκαν το 2022, σε σύγκριση με 25% το 2019.

Το μέλλον για τους ταξιδιώτες με αεροπλάνο δεν φαίνεται καθόλου ρόδινο, σύμφωνα με την Emilie Dumont, διευθύνουσα σύμβουλο της Digitrips.

Προέβλεψε ότι δεδομένων όλων των ζητημάτων που επηρεάζουν τη βιομηχανία αυτή τη στιγμή, οι ακυρώσεις θα συνεχίσουν να είναι ρουτίνα.

Όπως υπογράμμισε «αυτή η χρονιά είναι πιθανό να είναι ακόμη πιο πολυάσχολη και, με τις ελλείψεις προσωπικού και τις απεργίες που συνεχίζουν να προκαλούν αναστάτωση σε όλο τον κόσμο, αναμένουμε ότι οι άνεμοι ακυρώσεων θα συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο».

Για να βοηθήσει να διορθωθεί αυτό το ζήτημα, η Emilie Dumont είπε ότι η ταξιδιωτική βιομηχανία πρέπει να δράσει γρήγορα για να υιοθετήσει τεχνολογία που θα συμβάλει στη μείωση των επιπτώσεων τέτοιων διαταραχών.

«Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την εφαρμογή αυτοματοποιημένων εργαλείων επανακράτησης και επιστροφής χρημάτων, ή ακόμα και συστημάτων εξυπηρέτησης πελατών με τεχνητή νοημοσύνη», τόνισε.

Προβλήματα στις πτήσεις σε Ευρώπη άνοιξη και καλοκαίρι

Η Ευρώπη ειδικότερα αναμένεται να επηρεαστεί ευρέως από τις απεργίες των εργαζομένων αυτή την άνοιξη και το καλοκαίρι.
Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, οι πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια σε όλη τη Γερμανία ακυρώθηκαν εν μέσω απεργίας των εργαζομένων στο συνδικάτο.

Αυτή η απεργία επηρέασε επτά αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένων τριών από τα κορυφαία αεροδρόμια της χώρας Φρανκφούρτης, Μονάχου και Αμβούργου.

Τουλάχιστον 300.000 επιβάτες επηρεάστηκαν σε αυτή την περίπτωση και οι αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν χιλιάδες πτήσεις.

Η Ισπανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένουν απεργίες των εργαζομένων στις αερομεταφορές τους επόμενους μήνες επίσης.