Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Σαουδική Αραβία θέλει να προσελκύσει ταξιδιώτες και να μετατραπεί σε «τουριστική Μέκκα».

Ο διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και νέος πρωθυπουργός στόχο έχει να βάλει τέλος στην εξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο.
Το βασίλειο θα ανταγωνιστεί το Ντουμπάι, αφού η Σαουδική Αραβία είναι μια χώρα με μεγαλύτερη και πλουσιότερη φυσική και ιστορική κληρονομιά από το εμιράτο, που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες παγκόσμιο οικονομικό και τουριστικό κέντρο.

Μέχρι πρόσφατα, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας δεν πρόσφερε τουριστικές βίζες πέρα ​​από αυτές που χορηγούνταν σε πιστούς για προσκύνημα στις ιερές πόλεις της Μέκκας και της Μεδίνας, αλλά τώρα τα πράγματα αλλάζουν.

Σύμφωνα με τη στρατηγική του Vision 2030 η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να επενδύσει 1 τρις δολάρια σε δέκα χρόνια για να κάνει το βασίλειο μαζικό τουριστικό προορισμό.

Ο Μπιν Σαλμάν θέλει να προσελκύσει 55 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες ετησίως έως το 2030, λίγο περισσότερο από τους μισούς από αυτούς που επισκέφθηκαν τη Γαλλία το 2019. Σχεδόν 3,5 εκατομμύρια έφτασαν πέρυσι -εξαιρουμένων των θρησκευτικών προσκυνητών- και 6,1 εκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο του 2022, αναφέρθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Για να το πετύχουν αυτό, οι Σαουδάραβες κινούνται σε όλα τα μέτωπα και προωθούν:

  • Τον κλάδο της κρουαζιέρας στη χώρα.
  • Την κατασκευή πολυτελών θέρετρων στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας.
  • Τα οικολογικά καταλύματα στην έρημο.

Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και νέες τουριστικές επενδύσεις

Το αραβικό βασίλειο έχει έξι Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, συμπεριλαμβανομένης της όασης al-Ahsa, του αρχαιολογικού χώρου Hegra (γνωστή ως Σαουδική Πέτρα), της ιστορικής πόλης της Τζέντα, των βραχογραφιών στην περιοχή Hail και της περιοχής At-Turaif στη Ντιρίγια, την πρώην πρωτεύουσα της δυναστείας των Σαούντ.

Στη Ντιρίγια, που βρίσκεται βόρεια του Ριάντ, έχει ανακοινωθεί επένδυση 40 δις δολαρίων για την κατασκευή ενός τουριστικού συγκροτήματος που θα περιλαμβάνει πολυτελή ξενοδοχεία και εστιατόρια με αστέρια Michelin.

Neom: Ένας φουτουριστικός βιώσιμος προορισμός

H πόλη Neom -ένας φουτουριστικός βιώσιμος προορισμός όπου ρομπότ και άνθρωποι συνυπάρχουν αρμονικά- πρωτοστατεί σε αυτή την αλλαγή.

Θα βρίσκεται σε έκταση των 26.500 χιλιομέτρων -τα 460 χιλιόμετρα κατά μήκος της ακτής της Ερυθράς Θάλασσας- στην επαρχία Ταμπούκ της Σαουδικής Αραβίας, παρέχοντας ένα αυτόνομο οικιστικό καταφύγιο που θα τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αποτελούμενη από τρεις κύριες συνοικίες, η Neom θα εκτείνεται σε βουνά, έρημο και θάλασσα.

  • Η Line, μια βιώσιμη περιοχή μήκους 160 χιλιομέτρων, θα έχει χωρητικότητα για ένα εκατομμύριο κατοίκους.
  • Το Oxagon θα γίνει το μεγαλύτερο πλωτό βιομηχανικό συγκρότημα στον κόσμο.
  • Για τους λάτρεις της περιπέτειας τα ιλιγγιώδη ύψη της Trojena, υπόσχονται δυνατές συγκινήσεις.

Εκεί όπου τα ρομπότ και οι άνθρωποι ζουν σε αρμονία

Λειτουργώντας ως η κύρια πύλη στην Trojena, το Vault θα είναι ένα αμφιθεατρικό χωριό που θα συνδέει τον φυσικό και τον ψηφιακό κόσμο.

Το Vault θα είναι ένας μαγευτικός φουτουριστικός προορισμός όπου άνθρωποι, ρομποτικά είδωλα και ολογράμματα μπορούν να συνυπάρχουν, να αλληλεπιδρούν και να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες και γεγονότα,σε ένα μοναδικό στο είδος του μετασύμπαν, ανάμεσα στον φυσικό όσο και στον ψηφιακό κόσμο.

 

Τα πρώτα ξενοδοχεία ανοίγουν το 2024

Η έξυπνη πόλη των 480 δις ευρώ, στοχεύει να προσελκύσει πέντε εκατομμύρια επισκέπτες μέχρι το 2030.
Τα πρώτα ξενοδοχεία έχουν προγραμματιστεί να ανοίξουν το 2024, αν και η ανάπτυξη δεν θα τελειώσει ποτέ σε αυτό που είναι «ίσως το πιο φιλόδοξο έργο στον κόσμο».