Τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που θα ισχύσουν για τα νησιά κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου, ανακοίνωσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Υγείας Βασίλης Κικίλιας, Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι διαμορφωμένα σε τρεις άξονες και προβλέπουν μεταξύ άλλων:

  1. Την ενίσχυση των τοπικών δομών υγείας
  2. Την ενίσχυση αεροδιακομιδών
  3. Τη διενέργεια περισσότερων διαγνωστικών τεστ

Παρουσιάστηκε το σχέδιο για κλίνες Covid-19 και κλίνες ΜΕΘ στα νησιά. Ωστόσο, σε περίπτωση ανάγκης, οι ασθενείς θα διακομισθούν σε κέντρα αναφοράς.

“Έχουμε δεσμεύσει 446 απλές κλίνες και 19 κλίνες ΜΕΘ για Covid 19 στα νησιά και μπορούν να αυξηθούν άμεσα σε 674 απλές κλίνες και 79 κλίνες ΜΕΘ, αν χρειαστεί, είπε ο Βασίλης Κικίλιας.

Για την ενίσχυση της Υγείας στα νησιά έχει εξασφαλιστεί επικουρικό προσωπικό, γιατροί από Υγειονομικές Περιφέρειες, συμβάσεις ξενοδοχειακών μονάδων με ιατρούς, εκπαιδεύσεις και ασκήσεις ετοιμότητας.

Όπως ανακοινώθηκε ενισχύθηκαν στα νησιά οι γιατροί, έγιναν εκπαιδεύσεις και ασκήσεις ετοιμότητας.

Παράλληλα, έχουν ενεργοποιηθεί οι περιφέρειες, ενώ οι υπάρχουσες δομές έχουν στελεχωθεί.

Ήδη έχουν γίνει προσλήψεις επικουρικού προσωπικού και έχουν εγκριθεί ακόμη 1.100 νέες προσλήψεις.

Σε Σύρο και Ρόδο προστίθενται αναλυτές για εξετάσεις Covid-19 και έχει δημιουργηθεί ένας ακτινωτός σχεδιασμός για τη μείωση της μεταφοράς δειγμάτων, αλλά ώστε να γίνεται και άμεσα ο έλεγχος για την εξέταση ύποπτων κρουσμάτων.

Ηδη,  υπάρχουν 11 κάψουλες αρνητικής πίεσης για αεροδιακομιδή ενώ υπάρχει πρόβλεψη για προμήθεια περισσότερων.

Νησιά όπως η Μύκονος, η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα, τα Κύθηρα, η Λήμνος, η Σκιάθος, η Κεφαλλονιά, θα έχουν δικό τους μοριακό αναλυτή.

Οπως ανακοινώθηκε Πλωτές Ομάδες Υγείας θα συνεργάζονται με δήμους μικρών νησιών, θα διενεργούν τεστ και θα υποστηρίζουν τον ΕΟΔΥ, σε εθελοντική συνεργασία με ΜΚΟ.

Παρομοίως, στην διεξαγωγή τεστ, στην συλλογή στοιχείων για επιδημιολογικές έρευνες και στην ενίσχυση της ιχνηλάτησης θα επικεντρωθούν και οι Κινητές Μονάδες Υγείας.

Αναλυτικά η Parousiasi