Σύσκεψη με αντικείμενο τη χρηματοδότηση της κατασκευής του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τη συμμετοχή της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση, των Βουλευτών Λακωνίας Νεοκλή Κρητικού και Αθανασίου Δαβάκη, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λακωνίας, Θεόδωρου Βερούτη, του Δημάρχου Σπάρτης, Μιχάλη Βακαλόπουλου και της Αναστασίας Κανελοπούλου, δημοτικής συμβούλου Σπάρτης κι εκπροσώπου του σωματείου «Φίλοι του Νέου Διαχρονικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης».
Σε συνέχεια της στενής συνεργασίας των Υπουργείων Πολιτισμού και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εντάσσεται, τις επόμενες ημέρες, η κατασκευή του έργου στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025 (ΕΠΑ), και συγκεκριμένα στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Πολιτισμού. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση της υλοποίησής του έργου, με συνολικό προϋπολογισμό 31.769.852,67 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούμενος αμιγώς από εθνικούς πόρους.
Το έργο αφορά στην κατασκευή του κτιρίου του νέου Αρχαιολογικού Μουσείο Σπάρτης και την διαμόρφωση του όμορου περιβάλλοντος χώρου, στερεωτικές εργασίες, ανασκαφικές και άλλες συνοδές εργασίες πεδίου, όπως απόσπαση, προσωρινή φύλαξη και επανατοποθέτηση αρχαίων αρχιτεκτονικών καταλοίπων και τη δημιουργία υποδομών που θα συμβάλλουν στην υλοποίηση του έργου.
Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, υπογράμμισε:
«Χάρη στο προσωπικό ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η ένταξη της κατασκευής του έργου του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα διασφαλίστηκε με την δέσμευση εθνικών πόρων. Με την ίδρυση του Νέου Μουσείου –σε συνδυασμό με την επέκταση και αναβάθμιση του υπάρχοντος Αρχαιολογικού Μουσείου και την «Οικία της Ευρώπης»- η Λακεδαίμων, με την τεράστια ιστορία και τον πολύ σημαντικό αρχαιολογικό πλούτο, αποκτά όλες εκείνες τις υποδομές που της επιτρέπουν να διεκδικήσει πρωτεύουσα θέση στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας μας. Σήμερα, το Υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί στη Λακωνία έργα περίπου 30.000.000 ευρώ, κυρίως από πόρους του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Με την ολοκλήρωση των έργων αυτών το πολιτιστικό τοπίο της Σπάρτης, του Μυστρά, της Μονεμβασιάς, ολόκληρης της περιφερειακής ενότητας αλλάζει, ενδυναμώνεται, ενισχύεται και συμβάλλει καθοριστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης, σημείωσε:
«Σε συνέχεια της προσωπικής δέσμευσης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης η κατασκευή του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης. Μέσα από την επένδυση στον Πολιτισμό, που αποτελεί στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης, αναδεικνύουμε την κληρονομιά του τόπου, συνδέοντάς την με το νέο πρόσωπο της Ελλάδας, αυτό της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Δημήτρης Πτωχός, τόνισε:
«Με ιδιαίτερη χαρά βλέπουμε μία προσπάθεια μηνών να επιβραβεύεται με την ένταξη του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την πολιτιστική κληρονομιά της Λακωνίας και ολόκληρης της Πελοποννήσου. Εκφράζουμε τις θερμότερες ευχαριστίες μας στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, και την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για τη συνεχή και αμέριστη υποστήριξή τους. Η αφοσίωσή τους και η στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου υπήρξαν καθοριστικές για την προώθηση αυτού του εμβληματικού έργου, το οποίο η Λακωνία επιζητούσε επί τρεις δεκαετίες. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε στενή σύμπραξη με το Υπουργείο Πολιτισμού, εργάζεται αδιάκοπα με στόχο να δει αυτό το έργο να δημοπρατείται μέχρι το τέλος του έτους. Η υλοποίηση του, θα προσφέρει ένα νέο, σύγχρονο σπίτι στους ανεκτίμητους θησαυρούς των αρχαιολογικών μας ανασκαφών. Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης θα αποτελέσει όχι μόνο ένα κέντρο πολιτιστικής αναφοράς, αλλά και έναν πόλο παγκόσμιου ιστορικού ενδιαφέροντος, προσδίδοντας νέα δυναμική στην ιστορική μας πόλη».