Οι ξενοδοχειακές συναλλαγές στην Ευρώπη έφτασαν σε υψηλό πενταετίας το πρώτο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία της Cushman & Wakefield. Συγκεκριμένα αυξήθηκαν σε πάνω από 11,6 δισ. ευρώ, τον υψηλότερο όγκο εξαμήνου από το 2019.

Το δεύτερο τρίμηνο, ο όγκος των συναλλαγών στα ξενοδοχεία στην Ευρώπη έφτασε τα 5,8 δισ, ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από το επίπεδο που είχε επιτευχθεί την ίδια περίοδο πέρυσι (3,0 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2023).

Οι όγκοι αυξήθηκαν από τις συναλλαγές ξενοδοχείων-ορόσημων, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων του Pullman Paris Tour Eiffel, του Hilton Paris Opera, του Six Senses London, του Shelbourne Hotel Dublin και του Park Hyatt Zürich. Συνολικά, τα πολυτελή και ανώτερα πολυτελή ξενοδοχεία αντιπροσώπευαν σχεδόν το ήμισυ των συναλλαγών του 1ου εξαμήνου 2024.

Οι αγορές

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Γαλλία ήταν οι πιο ενεργές αγορές, με 7,8 δισ. ευρώ συναλλαγών – πάνω από τα δύο τρίτα του συνόλου της Ευρώπης και 62% περισσότερο από το πρώτο εξάμηνο του 2023. Το Λονδίνο κατέγραψε τον υψηλότερο όγκο, ενώ το Παρίσι και το Δουβλίνο , η Βαρκελώνη και η Ρώμη συμπλήρωσα την πεντάδα.

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για το σύνολο του έτους, οι όγκοι αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ το 2024, λόγω της αυξανόμενης ρευστότητας του χρέους και της ισχυρής απόδοσης των ξενοδοχείων.

Οι λόγοι της υψηλής απόδοσης

Οι υψηλές επιδόσεις των ευρωπαϊκών ξενοδοχείων οφείλονται εν μέρει στα σημαντικά γεγονότα που έλαβαν χώρα σε ολόκληρη την ήπειρο, όπως το Euro 2024, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η περιοδεία της Taylor Swift.

Όσον αφορά στις επενδύσεις, η απότομη ανάκαμψη της δραστηριότητας αναμενόταν από καιρό και αντικατοπτρίζει όχι μόνο τη σαφή εμπιστοσύνη στον ξενοδοχειακό τομέα, αλλά το πιο σημαντικό είναι μια ευθυγράμμιση των τιμών μεταξύ πωλητών και αγοραστών.

Με την πρόσφατη μείωση των βασικών επιτοκίων, τώρα είναι η ώρα για τους επενδυτές να επιστρέψουν στην αγορά για να επωφεληθούν από την αναμενόμενη απόδοση και την αύξηση του κεφαλαίου, σύμφωνα με δηλώσεις του Jon Hubbard, Head of Hospitality, EMEA της Cushman & Wakefield.

Ένας σχετικά υψηλός αριθμός ξενοδοχείων βρίσκεται σε διάφορα στάδια εκποίησης σε όλη την ήπειρο, κυρίως στις βασικές αγορές της Δυτικής Ευρώπης, αλλά βλέπουμε επίσης επανεκκίνηση της δραστηριότητας συναλλαγών στις περιοχές της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αυτή η τάση οφείλεται στη βελτιωμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση και τις ελκυστικές αποδόσεις στον ξενοδοχειακό τομέα, οι οποίες κορυφώθηκαν το 2023 και έκτοτε σταθεροποιήθηκαν τα δύο τελευταία τρίμηνα. Σε συνδυασμό με την ισχυρή αύξηση του εισοδήματος, αυτό έχει δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον τόσο για τους πωλητές όσο και για τους αγοραστές.

Οι επενδύσεις

Ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν οικονομικές και γεωπολιτικές ανησυχίες, ο τομέας των ξενοδοχειακών ακινήτων κερδίζει δημοτικότητα μεταξύ των επενδυτών, αποτελώντας τη μοναδική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη με αυξανόμενο όγκο συναλλαγών.

Η αυξημένη κατανομή κεφαλαίων προς τα ξενοδοχεία οφείλεται όχι μόνο στις πρόσφατες θετικές τάσεις απόδοσης και προσαρμογές στις τιμές, αλλά και στις μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η μετάβαση από τις δαπάνες για αγαθά στις εμπειρίες και τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό με περισσότερο εισόδημα και χρόνο. να ταξιδέψει.