Μόλις 28 θα είναι τα κρουαζιερόπλοια που θα καταπλεύσουν στη Ρόδο τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί και έχει δηλωθεί στις αρμόδιες αρχές.
Ο αριθμός τους εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, παρά το ότι ο Ιούνιος είναι κατεξοχήν μήνας διακοπών και ταξιδιών, γεγονός που δείχνει πόσο πολύ έχει συρρικνωθεί ο θαλάσσιος τουρισμός στη Μεσόγειο και στα ελληνικά λιμάνια.
Ενδεικτικό της συρρίκνωσης που γνωρίζει ο κλάδος είναι το ότι έντεκα μέρες μέσα στον επόμενο μήνα θα είναι εντελώς κενές κάτι που σημαίνει ότι αυτές τις μέρες δεν θα καταπλεύσει κανένα κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι μας.
Θα υπάρχουν όμως και κάποιες μέρες κατά τις οποίες θα υπάρχει αυξημένη κίνηση και ειδικότερα στις 11 και στις 26 Ιουνίου θα βρίσκονται στο λιμάνι μας τρία κρουαζιερόπλοια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέντε κρουαζιερόπλοια θα διανυκτερεύσουν στη Ρόδο κατά τη διάρκεια του επόμενου μήνα, ενώ τα περισσότερα από αυτά έρχονται και κατευθύνονται σε ελληνικά λιμάνια και λιγότερα σε λιμάνια της Τουρκίας ή άλλων χωρών λόγω των αναταραχών στη Μέση Ανατολή.
Σε ό,τι αφορά τώρα την εξέλιξη της κίνησης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, οι εκτιμήσεις δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες αφού, στην καλύτερη περίπτωση οι κατάπλοι για όλο το 2018 συνολικά, θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα.
Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, έχει δηλωθεί ο κατάπλους συνολικά 227 κρουαζιεροπλοίων μέχρι το τέλος του χρόνου, αριθμός μικρότερος από τον περσινό, καθώς συνολικά είχαν προσεγγίσει τη Ρόδο 247 κρουαζιερόπλοια που έφεραν στο νησί μας περίπου 275.000 τουρίστες. Βέβαια ο αριθμός που γνωρίζουμε μέχρι αυτή τη στιγμή, το πιθανότερο είναι να αλλάξει με την ευχή όλων αυτό να γίνει προς το καλύτερο, αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, θεωρείται δύσκολο να καλυφθεί ο περσινός αριθμός τους.
Πάντως για την ιστορία θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι τη χρονιά που πέρασε η Ρόδος κατέγραψε τη μεγαλύτερη υστέρηση σε αριθμό κρουαζιεροπλοίων αλλά και επιβατών τα τελευταία 15 χρόνια.
Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το γραφείο ασφαλείας του δημοτικού λιμενικού ταμείου νότιας Δωδεκανήσου, αποδεικνύουν ότι η περσινή χρονιά, ήταν η λιγότερο αποδοτική από πλευράς κίνησης στο λιμάνι της Ρόδου από το 2003 και έπειτα, με τους λόγους να είναι γνωστοί και να έχουν επισημανθεί αρκετές φορές.
Έτσι, στο 2017 το γραφείο κατέγραψε τον κατάπλου 247 κρουαζιεροπλοίων από λιμάνια εντός και εκτός συνθήκης Σένγκεν με τα οποία μεταφέρθηκαν στη Ρόδο συνολικά 274.921 άτομα, έναντι 299 κρουαζιεροπλοίων το έτος 2016 με τα οποία μεταφέρθηκαν 314.689 επισκέπτες.
Από το 2003 μέχρι και το 2009, σημειώνεται μία σταδιακή αύξηση κρουαζιεροπλοίων και τουριστών η οποία σταματά το 2010. Από εκείνη τη χρονιά και έπειτα καταγράφεται συνεχής μείωση τόσο σε σκάφη όσο και σε τουρίστες για να φτάσουμε στο 2017 τη χρονιά… ρεκόρ, κατά την οποία η μείωση διαμορφώθηκε στο 12%.
Από τα στοιχεία της τελευταία 15ετίας προκύπτει ότι η χρονιά με τα περισσότερα κρουαζιερόπλοια ήταν το 2007 καθώς κατέπλευσαν στο λιμάνι 724, ενώ το έτος με τους περισσότερους επιβάτες κρουαζιεροπλοίων ήταν το 2009. Εκείνη τη χρονιά είχαν μεταφερθεί με αυτά 723.885 τουρίστες.
Ο καλύτερος μήνας όλων των ετών ήταν ο Αύγουστος του 2007 με 111 κρουαζιερόπλοια ενώ ο μήνας με τη μεγαλύτερη κίνηση τουριστών ήταν ο Αύγουστος του 2009 με 108.915 τουρίστες. Επίσης το 2014 ήταν η χρονιά κατά την οποία δεν κατέπλευσε κανένα κρουαζιερόπλοιο τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο όπως συνηθιζόταν μέχρι τότε και μάλιστα κάποιες φορές, είχαμε κρουαζιερόπλοιο ανήμερα την Πρωτοχρονιά, που έκανε… ποδαρικό στο λιμάνι μας. Πάντως εκείνη τη χρονιά αν και είχαμε άσχημο ξεκίνημα στους επόμενους μήνες η κίνηση αυξήθηκε χωρίς όμως να σημειώσει τις αποδόσεις των προηγούμενων ετών.
Στα αξιοσημείωτα κατατάσσεται επίσης και το ότι στο 2017 κατά το μήνα Δεκέμβριο δεν κατέπλευσε κανένα κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι μας, επίσης μοναδική φορά που συνέβη αυτό κατά τα τελευταία 15 χρόνια.