της Εύας Οικονομάκη

Υποτονική παραμένει η ζήτηση σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, παρά την επανέναρξη των πτήσεων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία, δύο από τις βασικές αγορές του ελληνικού τουρισμού, με το δεύτερο 15νθημέρο του Ιουλίου να θεωρείται κρίσιμο για την πορεία της φετινής σεζόν.

Η πληρότητα για τον Ιούλιο στα ξενοδοχεία κινείται στο 30%, με την ηπειρωτική χώρα να κερδίζει πόντους έναντι των νησιωτικών προορισμών και τους επιχειρηματίες του τουρισμού να προσδοκούν ότι το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου και οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα αντισταθμίσουν έως ένα βαθμό τις ζημιές που έχουν ήδη καταγραφεί.

“Ο Αύγουστος έχει δυνατότητες για να επιτευχθούν καλύτερες πληρότητες στα καταλύματα, ωστόσο, διανύουμε μία σεζόν Covid-19”, εξηγούν πηγές του τουρισμού στο tourismtoday.

Τα ξενοδοχεία σε προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας καταγράφουν πληρότητα που κινείται στο 25%-30%, ενώ στα νησιά η πληρότητα των καταλυμάτων κυμαίνεται μεταξύ 20%-25%.

Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, ειδικά για εκείνα που βρίσκονται σε μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς η πληρότητα έχει καθηλωθεί σε μονοψήφια ποσοστά.

Ακυρώσεις από τα Βαλκάνια

Πάντως, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, το υποχρεωτικό τεστ στο οποίο θα πρέπει να έχουν υποβληθεί όλοι όσοι θέλουν να ταξιδέψουν από τα χερσαία σύνορα της χώρας, έχει ανακόψει την κίνηση στη βόρεια Ελλάδα.

Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα έχει καταγραφεί και μεγάλος αριθμός ακυρώσεων τόσο σε ξενοδοχεία όσο και σε ενοικιαζόμενα δωμάτια από τους Βαλκάνιους ταξιδιώτες. «Οι ακυρώσεις για το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου αγγίζουν ακόμη και το 100% σε κάποιους προορισμούς της βόρειας Ελλάδας. Το κόστος και το γεγονός ότι δεν υπάρχει επαρκής αριθμός τεστ στις χώρες από τις οποίες προέρχονται, έχει ωθήσει πολλούς επισκέπτες από τα Βαλκάνια να ακυρώσουν τις κρατήσεις τους», εξηγούν παράγοντες της αγοράς.

«Για μία τετραμελή οικογένεια, η οποία για να κάνει διακοπές στην Ελλάδα είχε κάνει ένα αρχικό προϋπολογισμό, το επιπλέον κόστος των 320 ευρώ περίπου για τα τεστ είναι ένα μεγάλο έξοδο», τονίζουν, δεδομένου ότι το κόστος για ένα τεστ κυμαίνεται από 60 ευρώ έως 100 ευρώ.